Skønhed uden dyreforsøg

Det kan være svært at forestille sig, at man i disse moderne tider stadig bruger kaniner, mus og marsvin til at teste kosmetikprodukter, der skal forskønne menneskers tilværelse.

Men ikke desto mindre må tusinder af dyr lide for skønheden, selvom der i dag findes en udbredt viden om, hvordan mennesker reagerer på et utal af kemiske stoffer og moderne alternativer til gamle dyreforsøg.

Årtiers kamp for forsøgsdyrene har ført til, at disse helt overflødige dyreforsøg er kommet under skarp kritik og mange hundrede firmaer har forlængst erstattet dyreforsøg med moderne alternativer. Her bruger man f.eks. cellekulturer til at måle hudirritation ved et kosmetikprodukt i stedet for at ætse en stakkels kanin.

SE LISTEN OVER FIRMAER, DER IKKE TESTER

Vil du have flere firmaer på listen over dem, der ikke tester? Så overvej at støtte Animas arbejde

EU direktiv mod dyreforsøg for kosmetik

EU har vedtaget et direktiv der forbyder dyreforsøg på ingredienser til kosmetik samt markedsføring af kosmetikprodukter testet på dyr. Forbuddet blev vedtaget i 2003, og er trådt i kraft i 2013. 

Nu er loven klar og siger, at ingen produkter der er testet på dyr må sælges i EU. Det vil sige, at alt der er testet på dyr efter marts 2013 ikke må sælges uanset hvor i verden, det er testet. Eneste undtagelse er, hvis en ingrediens bliver testet i forbindelse med, at et produkt skal leve op til anden lovgivning. Bliver en ingrediens testet i forbindelse med medicinske forsøg, så kan den også lovligt bruges i kosmetik. Men forsøg til kosmetik er altså helt forbudt.

Loven forhindrer dog ikke firmaer i at lave dyrforsøg til produkter, de sælger andre steder i verden. De kan bare ikke bruge forsøgene til produkterne, der bliver solgt i EU. I Kina har man indtil for nyligt krævet, at alle kosmetiske produkter bliver testet på dyr.

LÆS MERE: IAMS BENYTTER GRUSOMME DYREFORSØG TIL TEST AF DYREMAD

Tester stadig andre steder
Så selvom forbuddet er et enormt fremskridt, der langsomt spreder sig til resten af verden, så findes der altså fortsat firmaer, der udfører giftigheds-tests på kaniner og marsvin. 

FIRMAER DER TESTER PÅ DYR

Her kan du se en liste over de mærker, som stadig bruger dyreforsøg til at fremstille kosmetik.

Det kan være svært at vide nøjagtigt, hvilke firmaer der tester deres ting på dyr, men her er en liste over de værste syndere, som du kan holde ude af dit toiletskab.

Arm & Hammer
Church & Dwight
Clarins
Clerasil
Clinique
Clairol
Clorox
Dial Corporation
Dolce & Gabanna
Elizabeth Arden
Estée Lauder
Garnier
Hugo Boss
Johnson & Johnson
L’Oréal
MAC
Max Factor
Mead
Melaleuca
New Dana Perfumes
Olay
Pantene
Physique
Playtex Products
Ponds
Procter & Gamble Co. 
Reckitt Benckiser
Schering-Plough
S.C. Johnson
St Ives
Suave
Tommy Hilfiger
Unilever
Vicks
Wella

Se den komplette liste over firmaer der ikke tester her

LÆS MERE: RENGØRING UDEN DYREFORSØG

Ingen dyr skal lide for skønheden!

Flere og flere virksomheder vælger alternativer til dyreforsøg