På denne side kan du læse om disse emner. 

 

Anima ønsker en verden, hvor dyreforsøg erstattes af alternativer

Det er ikke et godt liv, som forsøgsdyr har, og det er slet ikke et liv, de selv ville vælge. Derfor mener Anima, at vi i stedet skal sigte mod en fremtid, hvor dyr ikke bliver testet.

Er der nogle dyr, som I synes er ok at lave forsøg med?

Det er forskelligt, hvad folk mener, i forhold til hvilke dyrearter det er acceptabelt at lave forsøg med. Nogen vil mene, at det er forsvarligt at teste på mus, som i 2018 udgjorde mere end 70% af forsøgsdyr i danmark. Andre mener, at det er forsvarligt at teste på hunde. Uanset hvilket dyr der er tale om, fjernes dyr fra deres naturlige omgivelser, for at blive testet for menneskers skyld. Oven i det er der smerter og lidelse forbundet at være forsøgsdyr. Derfor mener vi i Anima, at vi skal arbejde på andre løsninger end at teste på dyr, uanset art.
 

mus med taleboble

Idag har vi fortsat brug for at teste medicin på dyr, men der er alternativer.


I Anima opfordrer vi til, at forskere, virksomheder og myndigheder finder andre måder at lave forsøg på. Hvis vi ikke havde dyr at teste på, havde vi testet medicin på andre måder. Det handler derfor om at tænke i nye baner og lære at lave eksperimenter på en ny måde.
Der findes indtil videre to dominerende typer af metoder til at teste forsøg, som ikke involverer dyr: in vitro og in silico.

Den første type in vitro betyder i glas. Her laver man eksperimenter i reagensglas uden, at det involverer dyr. I reagensglas kan man gro menneskeceller. Det vil i princippet være bedre til at forudse, hvordan mennesker reagerer på medicin, end hvis det testes på dyr1.

Den anden type in silico er en computer simulation. Her indsamles data og det kan man gøre på mange måder. Dataen kan for eksempel indsættes i en supercomputer som regner udkommet af et forsøg2.


marsvin med taleboble


Kravene for at få godkendt medicin af myndighederne indeholder dog idag, at medicinen skal være testet på dyr. I fremtiden, i takt med at teknologi bliver bedre og at videnskaben opfinder alternativer, kan dyreforsøg måske erstattes af alternativer.

Hvilke dyr bruger man til dyreforsøg?

Det er forskelligt fra land til land, hvilke dyr der bliver testet. Aber fra Mauritius transporteres til samtlige lande, herunder USA, Frankrig, England og Spanien, for at blive forsøgsdyr. I Danmark bliver der ikke brugt aber til forsøg. Men det er  tilladt, at danske virksomheder får testet deres medicin på aber i Kina3.

Aber

De dyr man kan finde på danske laboratorier består primært af mus, rotter og fisk. De 3 slags dyr udgør over 90% af forsøgene4.

På listen af dyr finder du også: 

  • Marsvin
  • Hamster
  • Kaniner
  • Katte 
  • Hunde
  • Heste
  • Æsler
  • Grise
  • Geder
  • Får
  • Kalve
  • Tamme fugle
  • Frøer

 

Hund i bur

Har forsøgsdyrene det bedre i Europa, end i resten af verden?

Der er ingen regler om forsøgsdyr, som gælder hele verden. Det er op til enkelte lande og unioner at lovgive om forsøgsdyr. I Danmark er det EU, som har besluttet principper om, at forsøgsdyrene skal lide mindst muligt.

Test af kosmetik på dyr  er forbudt i EU, men 80% af lande i resten af verden tillader det stadig. Derfor er der stadig produkter, som vi kan købe i Danmark og i EU, som er testet på dyr. Lovgivningen er altså bedre for forsøgsdyr i EU end i resten af verden, men mange lande producerer kosmetik til at dække EU-borgeres behov. Nogle virksomheder vælger at rykke deres dyreforsøg til eksempelvis Kina for at teste uden EU regler5. Med andre ord er det ikke vigtigt at tale om, hvor forsøgsdyrene har det bedst eller værst, for produkterne er også tilgængelig for danske borgere. Af denne grund, arbejder Anima nationalt og internationalt. Det er ikke er nok at forbedre lovgivningen i Danmark, hvis vi stadig køber produkter, der er testet på dyr i Kina. Dog arbejder EU på at forbyde salg af kosmetik, der er testet på dyr. Men indtil da, er det vigtigt, at vi holder øje med de produkter, vi køber. 
   

Se her hvilke firmaer der tester på dyr.

Mus bliver stukket

Er det blevet bedre at holde forsøgsdyr i dag end for 5 år siden?

De nyeste statistikker om forsøgsdyr er to år gamle, så det er svært at sammenligne idag med for fem år siden. Vi ved dog, at der ikke er kommet ny lovgivning indenfor de sidste fem år. Det betyder, at der ikke er sket de store forbedringer for forsøgsdyr.

Antallet af forsøgsdyr. Danmarks 3R-center.

                       

Her er hvad vi kan sige om forsøgsdyr i dag sammenlignet med for fem år siden:

  • Der har mindst været 235.512 og højest 268.523 forsøgsdyr i Danmark i perioden.
  • Det er en forskel på over 30.000 dyr.
  • 14.125 forsøgsdyr døde af et eksperimen i 2018. Det er de laveste tal indenfor perioden. I 2017 var der det højeste antal dødsfald af forsøgsdyr på 22.871.
  • 2018 var der 6% flere forsøgsdyr end i 2017. 
  • I 2018 var der 249.747 forsøgsdyr.

Tallene viser, at det ene år kan det gå bedre for forsøgsdyrene, og det andet år kan det gå værre. Desværre er der ikke altid lige fremgang.


Hund med talebobbel


Hvad mener du?

Hvordan stemmer dine tanker om dyreforsøg overens med det, du har læst nu?

Overvejer du, om der er brugt dyreforsøg i produktionen, når du køber ny kosmetik, cremer eller deodoranter? 

Hvad tænker du, at tallene siger om forsøgsdyr i Danmark?

Mener du, at der er nok fokus på udnyttelsen af forsøgsdyr i Danmark? Se evt. på statistikken over antallet af forsøgsdyr i Danmark.

Kilder:

  1. Videnskab.dk - Menneskeceller kan erstatte forsøgsdyr
  2. Anima.dk - Supercomputer erstatter dyreforsøg
  3. www.forsøgsdyrenes-værn.dk - Stop forsøg på aber
  4. Fødevarestyrelsen.dk - Animals used by species.pdf
  5. Anima.dk - Hvem tester på dyr