På denne side kan du læse om disse emner.
- Hvad er dyremishandling?
- Transport af dyr
- Hvor stor en del af mishandling sagerne bliver der faktisk gjort noget ved?
- Hvad kan du gøre?
- Er der en sammenhæng mellem menneskers levevilkår/livskvalitet og mængden af dyremishandling i EU og andre lande?
- Hvad mener du ?
- Kilder
Hvad er dyremishandling?
I Anima forstår vi dyremishandling i en bred forstand, som det at man påfører dyr smerte eller plager det unødvendigt. Vi skelner også mellem aktiv og passiv dyremishandling. Aktiv dyremishandling forstår vi som, at man mishandler ved vilje. Passiv dyremishandling kan være at ejer ikke passer på sit kæledyr. En del af de dyr som ender internater er for eksempel forsømte dyr, hvor ejer ikke længere kan passe dyrene.
Når vi i Anima forstår dyremishandling bredt, betyder det, at vi ikke kun tænker på kæledyr, men også landbrugsdyr. I det der hedder industrilandbrug, skal der produceres kød, mælk og æg så hurtigt som muligt. Det betyder, at der er rigtig mange dyr, på lidt plads og at der er få mennesker til at passe dyrene. I Danmark dør der 25.000 smågrise hver dag, primært af kulde, tørst eller af at de bliver klemt af Soen1.
Transport af dyr
Der er stor forskel på, hvordan dyrene har det under transport. Mange forskellige dyr transporteres hver dag. Heste transporteres ofte til ridestævner, hunde transporteres med i bilen, og katte transporteres til dyrelægen. Tænk på hvor forskellige de 3 dyr reagerer. Katte bliver ofte stressede, når de transporteres, så de fleste katteejere undgår mest muligt at flytte katten. Nogle hunde elsker til gengæld, at køre i bil og vil altid gerne med. Nogle gange er transport af dyr ikke et problem, og andre gange er det.
Dyr som generelt oplever store problemer ved transport er landbrugsdyr. I videoen kan du se, hvordan en transport af landbrugsdyr kan se ud.
Der er regler, for hvordan dyr skal transporteres, men ofte bliver reglerne brudt. I 2017 levede 10% af de kontrollerede lastbiler ikke op til reglerne. Der var for varme transporter med for mange dyr om bord. Nogle af dyrene var ikke sikret foder og vand2.
Hvor stor en del af mishandling sagerne bliver der faktisk gjort noget ved?
Siden dyrepolitiet blev oprettet i 2019 har politiet lavet 81 sager om dyremishandling (indtil maj 2020). Når politiet opretter sager, bliver der efterforsket i mishandlingen. Dyrepolitiet er det, man kalder en specialenhed. Det vil sige, at der er mennesker, som primært arbejder med at behandle de sager, der bliver anmeldt. Derfor kæmpede Anima sammen med andre organisationer for at vi skulle have et dyrepoliti i Danmark.
Hos dyrenes beskyttelses vagtcentral modtager de mere en 118.000 opkald årligt. Det er opkald fra folk, som står med dyr i nød, kender til en vanrøgtssag eller har brug for råd om dyr3. Derudover kører de ud til mere end 10.000 sager årligt.
Der er mange organisationer, der hjælper forskellige dyr i nød. Så når vi taler om kæledyr, bliver der heldigvis gjort meget for at hjælpe dem. Når først der er en dyremishandlingssag, bliver den undersøgt. Spørgsmålet er istedet, om der bliver oprettet nok dyremishandlingssager. Hvis vi for eksempel tænker på landbrugsdyr, må der foregå en del dyremishandling, hvor dyrene ikke får hjælp.
Opdager du dyremishandling kan du fortælle det til en voksen eller ringe til Dyrenes Vagtcentral på telefon: 1812.
- Du kan ringe til vagtcentralen hvis du finder et dyr med tydelige tegn på sygdom eller skade.
- Hvis du har mistanke om vanrøgt af hus- eller landbrugsdyr. Vanrøgt betyder grov forsømmelse af pligten til at pleje og passe dyr.
- Hvis du har mistanke om at ejer er uansvarlig.
Er der en sammenhæng mellem menneskers levevilkår/livskvalitet og mængden af dyremishandling i EU og andre lande?
Man vil få mange forskellige svar, alt efter hvilke personer man spørger. Ifølge nogle forskere fra Etiopien, er der et manglende fokus på dyrevelfærd i landbruget i Etiopien4. De skriver, at mennesker i udviklingslande ikke er opmærksomme på dyrs smerte.
Vi skal huske på, at det er ret nyt at tale om respekt for dyrs liv. Dyreværnsloven blev først lavet i Danmark i 1916. Siden er den blevet tilpasset og den kan stadig forbedres. Lovgivningen som skal beskytte dyr i Danmark er altså langt fra perfekt. Så selv i et rigt land som Danmark, foregår dyremishandling dagligt. For at vende tilbage til spørgsmålet, kan man sikkert pege på en sammenhæng. Men det betyder ikke at lande som Danmark ikke mishandler dyr. Eller at EU er bedre end resten af verden til at passe på dyr.
Nogle gange er det mennesker med gode levevilkår, som støtter dyremishandling. Tænk eksempelvis på minkfarme. Danmark er en af de lande, som tjener flest penge på at sælge pels fra mink. En mink har det dårligt, uanset om den bor i Kina, Polen eller Danmark. En lang jakke af minkpels kan koste 40.000 kr. Det er ikke alle mennesker, som har råd til sådan en dyr jakke.
Hvad mener du ?
Kan du komme i tanke om en situation, hvor du har set dyremishandling?
Kan du komme på en situation, hvor andre dyr end kæledyr er blevet mishandlet?
Hvad tror du er grunden til at folk mishandler dyr?