Anima om aflivninger: Politikerne burde ikke være chokerede

10 november, 2020

De sidste dage har flere optagelser, der viser voldsomme aflivninger af mink, floreret på de sociale medier. Videoerne er meget ubehagelige og har vakt stor kritik fra både politikere, dyreværnsorganisationer og borgere.

I Anima er vi helt enige i, at optagelserne er hjerteskærende, og at forløbet og de ansvarlige for de pågældende aflivninger skal holdes til ansvar. Men det sørgelige faktum er, at aflivning af mink uudgåeligt er forbundet med lidelse – også når det er pelsavlerne, der er bag aflivningerne. 

Udfasning nødvendig, hvis brutale aflivninger skal stoppes
Blandt de politikere, der har kritiseret aflivningerne, er formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, som kræver, at aflivningerne af mink øjeblikkeligt skal stoppes. Anima er enige med Nye Borgerlige i, at aflivningerne er grusomme, men hvis kritikken skal være berettiget, kræver det, at den retter sig mod minkavl generelt.

For hvis minkindustrien får lov at genåbne, når pandemien er ovre, vil vi igen se millioner af mink aflivet på brutal vis – hvert år. Det er nemlig forfejlet at tro, at de aktuelle optagelser viser forhold, som er langt fra den måde pelsindustrien normalt opererer på:

“Optagelserne af aflivningerne er meget voldsomme, og forløbet bør helt klart efterforskes grundigt. Men grundlæggende er aflivningsmetoden den samme som bruges i industrien på millioner af mink hvert år. Det er den samme kasse, som minkene proppes ned i, den samme gas, der dræber dem, og metoden udgør et stort dyrevelfærdsproblem, da mink kan lide i lang tid, før de til sidst kvæles. Det burde ikke være en chokerende overraskelse for politikerne” siger Joh Vinding, der er direktør i Anima. 

Ifølge rapporten ‘Internationale Konsensus Møde om Kuldioxidaflivning af Forsøgsdyr’ udviser mink stor aversion mod CO2, og dyrene kan opleve mindst 10-15 sekunders smerte i slimhinderne i de øvre luftveje, før de mister bevidstheden. Rapporten konkluderer, at der er tale om et alvorligt velfærdsproblem. 

Burene skal forblive tomme
I 20 år har Anima advokeret for en kontrolleret udfasning af minkavl, men meget tyder nu på, at der som følge af corona-pandemien i stedet bliver tale om en abrupt nedlukning. Dyreværnsorganisationen mener derfor, at det er vigtigt, at der tages hånd om de berørte parter i form af en retfærdig kompensation, og at der præsenteres en plan for omstilling af erhvervet: 

“For os er det afgørende, at burene ikke fyldes igen på den anden side af pandemien. Minkavl og dyrevelfærd kan aldrig gå hånd i hånd. Tværtimod er det stærkt problematisk at holde aktive, solitære rovdyr som mink indespærret i små trådbure” siger Joh Vinding, direktør i Anima. 

Minkavl kan aldrig være god dyrevelfærd 
Danske minkavlere bryster sig af branchens egen certificeringsordning ‘Welfur’, som skulle være en garant for dyrevelfærden på danske minkfarme, men blandt andre Irlands Dyrlægeforening har konkluderet, at ordningen hverken kan sikre, at minkenes basale velfærdsbehov bliver dækket eller forhindre alvorlige skader eller stereotyp adfærd hos minkene. 

I videoen nedenfor gives et sjældent indblik i, hvor grusom aflivning af mink foregår i pelsbranchen. Optagelserne stammer fra en hollandsk minkfarm, hvor dyrene gasses med CO2. Det er den samme aflivningsmetode, som benyttes i Danmark. 

Ønsker du også en udfasning af minkavl på den anden side af pandemien, så skriv under her:


Skriv under: Forbyd minkavl i Danmark

Ønsker du også et forbud mod minkavl i Danmark? Skriv under i dag!