De største sejre for dyrene i 2020

22 december, 2020

Med den alvorlige corona-pandemi har 2020 på mange områder været et trist og dybt alvorligt år, der har vendt op og ned på alles tilværelse. Men heldigvis har 2020 også budt på mange gode nyheder og forandringer for dyrene i Danmark og rundt om i verden.

De mange sejre for dyrene kunne ikke lade sig gøre uden alle jer, der støtter, bakker op, deler eller skriver under på vores indsamlinger. Så af hjertet tak! 

Vil du også være med? Klik her og bliv medlem.

Her har vi samlet de 8 største sejre for dyrene i 2020 – læs med og få et smil på læben.

1: Minkproduktion er snart fortid 

Udover den alvorlige corona-pandemi vil en af de historier, som 2020 nok for altid vil blive husket for i Danmark, være minksagen. Det har på mange områder været en trist og dybt alvorlig situation, der har haft store konsekvenser for både dyr og mennesker. 

Heldigvis har sagen også bidraget med nogle gode forandringer for danske mink. Hvert eneste år aflives mellem 13-14 millioner mink, udelukkende så deres pels kan bruges som beklædning og accessories. I 20 år har Anima kæmpet for at få et dansk forbud mod pelsavl, da minkproduktion og dyrevelfærd aldrig kan gå hånd i hånd. Og i efteråret afleverede Anima derfor 23.253 underskrifter til fødevareministeren for et forbud mod minkavl.

Regeringen vedtog, som følge af en særlig virusmutation på de danske minkfarme,  senere et midlertidigt forbud mod minkavl, der gælder frem til den 31. december 2021. Men minkbranchen selv mener, at der er tale om et endegyldigt farvel til produktionen. 

Anima fortsætter med at kæmpe for, at burene forbliver tomme, når pandemien er ovre. 

Mink i bur

2: Forbud mod cirkusdyr

2020 har budt på flere fantastiske nyheder for cirkusdyrene i Europa. 
I foråret blev der sat et endegyldigt punktum for vilde cirkusdyr i Danmark, og de fire forhenværende cirkuselefanter fik endelig deres nye hjem i Knuthenborg Safaripark.  Senere på året meddelte både Frankrig og Litauen, at de ville indføre forbud mod brugen af vilde dyr i cirkus. Det er fantastisk nyt for tusindvis af cirkusdyr!

Men selvom størstedelen af landene i Europa har indført et helt eller delvist forbud, så er der endnu ikke indført et totalforbud i EU mod vilde dyr i cirkus. Derfor fortsætter Anima arbejdet med at lægge pres på politikerne i Europa-Parlamentet, indtil et totalforbud mod vilde dyr i cirkus bliver en realitet.

Elefater ved et træ

3: Stort fokus på turbokyllinger

I oktober lancerede Anima en landsdækkende kampagne mod Rema 1000s salg af den udskældte industrikylling Ross 308, også kendt som turbokylling. Kyllingen udgør ca. 8 ud af 10 solgte kyllinger i de danske supermarkeder – det er på trods af, at turbokylling er et af de dyr, der har det allerværst i det danske landbrug.

Rema 1000 sælger årligt omkring ti millioner hurtigtvoksende kyllinger – det gør supermarkedskæden til en af de største forhandlere af turbokylling. Derfor valgte Anima at rette kampagneskytset mod Rema 1000.

Med helsidesannoncer i flere store dagblade, lokale gadeprotester i hele landet og en intensiv SoMe-indsats lagde Anima massivt pres på Rema 1000. 

Vi tror på, at turbokylling snart vil være fortid i den danske detail- og restaurantionsbranche. For flere og flere virksomheder og supermarkeder som 7-Eleven, Joe & The Juice og Lidl og Aldi har allerede sagt farvel til turbokylling. Og i foråret annoncerede Danmarks største fjerkræslagteri Danpo, at de arbejder for en udfasning i hele sin produktion på godt 50 millioner kyllinger. 

Forhåbentlig er Rema 1000 meget snart en del af den positive bølge.

Protest mod REMA1000s salg af turbokyllinger

4: 18 ræve og 105 chinchillaer fik en chance til

I 2020 er der sket gode forandringer for flere pelsdyr.  

Tidligere på året blev vores polske afdeling kaldt ud til en tom pelsfarm, hvor en masse ræve var blevet overladt til sig selv i deres bure uden mad og drikke. I flere af burene lå døde ræve, og de få overlevende var syge, udsultede og skræmte.

Det lykkedes vores kollegaer at redde 18 ræve fra farmen. De er nu blevet behandlet og har fået pleje. Snart er de parate til nye, kærlige hjem, hvor de kan leve som rigtige ræve med plads til at løbe og lege og aldrig mere være bange for at blive efterladt i et bur. 

Og den gode nyhed slutter ikke her for pelsdyrene. For i november igangsatte Animas afdeling i Estland en stor redningsaktion på en pelsfarm, hvor det lykkedes at redde samtlige 105 chinchillaer fra at blive slået ihjel. Dyrene havde levet hele deres liv i små bure på pelsfarmen, der nu var blevet lukket ned, og dyrene skulle aflives. Mange af chinchillaerne var medtaget og apatiske efter et hårdt liv på farmen. 

Heldigvis har de alle fået et nyt, godt liv hos familier, hvor chinchillaerne bor mindst to sammen og har god plads og masser af kærlighed. 

Chinchilla reddes fra pelsfarm

5: 45.000 underskrifter for kattene

I årevis har en af Animas store mærkesager været at forbedre kattenes vilkår. Og i maj kulminerede den intensive indsats, da vi i samarbejde med en række internater og dyreværnsforeninger overrakte 45.000 underskrifter for en særskilt kattelov til fødevareministeren. 

Og herefter gik det stærkt, for allerede i oktober sendte ministeren et forslag i høring, som skal nedbringe antallet af herreløse katte. Hvis forslaget bliver gennemført, vil det være en stor sejr for kattene. For den nye kattelov vil give nuværende og kommende katteejere langt større incitament til at mærke deres katte, da de juridisk ellers ikke vil anerkendes som ejer af deres kat.

Lovforslaget vækker også glæde på internaterne, da de nye regler om mærkning vil gøre det langt nemmere for internaterne at hjælpe flere katte til nye hjem samt genforene katte med deres ejere.

Anima overrækker underskrifter for en kattelov til Fødevareministeren

6: Forbud mod buræg

For få år siden valgte stort set alle supermarkeder i Danmark at udfase buræg i deres sortiment. Det var en stor sejr for dyrevelfærden. Men der lever stadig høns i bure. For selvom antallet af burægproducenter er dalet drastisk over de seneste år, og nu kun tæller seks producenter, så holder de tilsammen fortsat i omegnen af 490.000 høns i bure. Buræg findes nemlig stadig i Danmark, da de bruges som eksportvarer eller indgår skjult i fødevareproduktionen eller til forskning i medicinalindustrien. 

Heldigvis er buræg kommet på den politiske agenda. I november meddelte fødevareministeren, at regeringen ville arbejde på en udfasning. Anima vil dog  fortsætte med at lægge pres på regeringen, indtil buræg endeligt er fortid i Danmark. 

Lina med reddede burhøns

7: Kampen mod markederne

Som følge af corona-pandemien blev verdens øjne for alvor rettet mod de asiatiske madmarkeder, da det er på sådan et marked, at virussen menes at være opstået. 

Forholdene på disse markeder er rædselsfulde for dyrene, som står stuvet sammen i små trådbure. Mange af dyrene bliver slagtet direkte på stedet, hvilket medfører, at vand, urin, blod og organer flyder rundt på markederne. Under de forhold er der stor risiko for, at nye vira spredes og muterer.

For at lægge pres på de kinesiske myndigheder om at forbyde de forfærdelige markeder, igangsatte vi en stor kampagne. 

Sammen med mere end 300 andre dyreværnsorganisationer fra hele verden var Anima med til at sende et åbent brev til WHO, hvor vi blandt andet opfordrede til et permanent forbud mod madmarkeder, hvor vilde dyr udnyttes. 

Vi indsamlede også 18.370 underskrifter mod madmarkederne, der blev afleveret til Den Kinesiske Ambassade og deltog i høringsprocessen omkring en revision af Kinas officielle liste over anerkendte husdyr. 

Og heldigvis ser det ud til, at udviklingen i Kina går den rigtige vej. Fire byer, herunder Beijing, har indført forbud mod at spise vilde dyr. Byen Shenzhen har gjort det forbudt at spise hunde-og kattekød, og så har skældyr opnået højeste fredningsstatus. De gode tiltag giver håb for fremtiden.

Pangolin

8: 42 høns fik nye hjem 

Animas redningstjeneste Frie Vinger reddede tidligere på året 42 høns fra en nedlagt ægproduktion. 

Frie Vinger har siden 2011 reddet mere end 1500 høns – primært burhøns, som stod til aflivning. Hønsene i industrien får lov til at lægge æg i lidt over et år, før de kasseres.
Men de fleste af dem har stadig mange år i sig. Derfor redder og bortadopterer Frie Vinger høns til kærlige familier, som har mod på at tage hønsene til sig og give dem
et godt liv med græs under fødderne og sol og vind i fjerene.

To af hønerne fra redningen tidligere på året blev døbt Rita og Hjørdis og fik lov til at blive hos Frie Vinger, mens resten blev adopteret af gode familier. 

Vi har haft en lang periode, hvor det ikke har været muligt for Frie Vinger at redde udtjente høns. Der er ellers desværre nok af dem, og de fortjener alle sammen en ny chance. Men noget tyder på, at vi fra 2021 får muligheden for at starte redninger op igen og give masser af industrihøns en ny chance og frie vinger. 

Reddet høne

Og lige en ekstra nyhed: 20 år for dyrene

2020 har været et særligt år for Anima, da vi i år kunne fejre foreningens 20-års jubilæum. Siden 2000 har vi kæmpet for at dyr respekteres, ikke mishandles. De sidste 20 år har været en fantastisk rejse, der startede, da de to unge dyrevenner Jan og Joh valgte at etablere en forening, der skulle tale dyrenes stemme. I dag er Anima en international organisation med ansatte i ti europæiske lande og godt 10.000 medlemmer.

Siden Animas etablering har vi været med til at skabe banebrydende forandringer for dyrene – og det bliver spændende at se, hvad de næste 20 år vil bringe af gode nyheder. En ting er sikkert: Anima har ikke tænkt sig at sænke farten og ambitionerne. 

Vi fortsætter selvfølgelig vores arbejde for dyrene i 2021

Hvis du vil være med, kan du blive medlem og være med i kampen for dyrene.

 

Donationer til Anima giver øget skattefradrag
Alle donationer inden årets udgang bliver automatisk indberettet til SKAT, hvis vi har dit CPR-nummer. På denne måde får du et øget fradrag i 2021.

Du får øget skattefradrag på donationer op til 16.600 kroner til godkendte, velgørende organisationer.

SKAT opsummerer alt, du har givet til velgørenhed og ikke kun dine donationer til Anima. Det er de velgørende organisationer, der indberetter din støtte, så du skal ikke selv foretage dig noget i den forbindelse.

Er du ikke sikker på, om Anima har dit CPR-nummer? Så er du meget velkommen til at kontakte os på 35 10 70 70 eller skrive mail på info@anima.dk