EM skandale i ridning - piner heste med udskældt metode

24 august, 2013

OBS. Kampagnen er stadig aktiv, så hvis du er imod rollkur er din underskrift kærkommen, så vi kan vise at der er bred folkelig opbakning til at komme problemet til livs.

Velkommen til Europamesterskabet i ridning anno 2013. Dette års stævne blev afholdt i Herning og har budt på mange forskellige flotte opvisninger. Men én praksis er langt fra smuk: den berygtede metode rollkur bliver stadig anvendt den dag i dag. Anima var med til stævnet og filmede begivenhederne. Se videoen om brugen af rollkur til EM og skriv under på at det skal stoppes.


Skriv under: Stop rollkur!

Hvad er rollkur?

Tøjlerne holder hans hoved fastspændt. Hans mule er presset ind mod brystet og to metalbid i munden slider i kæbebenet hver gang han prøver at rette hovedet op. Hans vejrtrækning er anstrengt, for halsen er næsten lukket til af at presse hovedet ind mod kroppen. Tungen smerter i munden af at prøve at holde bidet væk. Nakken smerter af den unaturlige krumning. Nu skal han præsenteres.

Sådan opleves virkeligheden for mange dressurheste. Metoden kaldes rollkur og er en træningsmetode hvor hestens hoved bliver presset ned mod brystet. Forsvarere for metoden påstår at denne position giver rytteren øget kontrol med hesten.

Under brug af rollkur må hestens enorme lunger presse store mængder luft igennem de indsnævrede luftveje, hvilket gør det svært for hesten at ånde under den ofte intense opvarming. Hesten skummer om munden fordi dens spytkirtler bliver klemt, og fordi den har svært ved at synke. Træningen kan give hesten en blå tunge, som følge af iltmangel i blodet.

Halshvirvlerne bliver presset opad i en bue, og positionen gør at hesten ikke kan se fremad. Når hesten forsøger at rette hovedet op bliver der straks trukket i bidet – en eller flere jernstænger i hestens mund, som hviler på kæbebenet. Det er ikke unormalt at heste under rollkur har sår og ar i mundvigerne fra den hårde træning.

Hjælp os med at stoppe rollkur

Pga. de mange skader som rollkur medfører, har både det internationale og det danske rideforbund valgt at forbyde brugen af træningsmetoden til konkurrencer. Til trods for dette forbud, foregår rollkur helt åbenlyst til stævner - også til dette års EM i Herning.

Hovedsponsor ved EM-stævnet er skotøjsfirmaet Ecco, som ofte sponsorerer dressurarrangementer. Vi vil nu bede Ecco om at stoppe med at sponsorere dressursporten, når hestene behandles så dårligt af rytterne. Vi har brug for at have din stemme i ryggen. Jo flere der deltager i underskriftindsamlingen, jo større er chancen for at vi kan hjælpe hestene.

Hjælp os nu


Skriv under: Stop rollkur!