Ny dokumentarfilm afslører sandheden om Sea World

25 oktober, 2013
 
I 2009 lancerede man filmen The Cove, der viser den brutale jagt på delfiner i Japan. I år har en ny film sat fokus på spørgsmålet om havdyr i fangenskab. Dokumentaren hedder Blackfish og har bl.a. været et af de helt store taleemner på Sundance Film Festival. Den handler om spækhuggeren Tilikum, der druknede sin træner Dawn Brancheau, under et vand-show i Sea World, Orlando, tilbage i år 2010. 
 
 
 
Instruktør på havdyrenes side
Filmens instruktør Gabriela Cowperthwaite blev interesseret i håndteringen af spækhuggere, da træneren Dawn, efter sigende var Tilikums tredje offer: ”Jeg blev meget forvirret, da jeg hørte historien om Dawn, fordi jeg ikke kunne forstå hvorfor en spækhugger, som jo er et yderst intelligent dyr, ville finde på at dræbe en træner, som var ved at fodre den.”
Filmen fokuserer derfor særligt på de psykologiske mén, som spækhuggere pådrager sig i forbindelse med indfangning, transport og tilværelsen i fangenskab. Der sættes spørgsmålstegn ved hvorvidt spækhuggere og andre havdyr, overhovedet hører hjemme i aquaparker som Sea World.
 

 
Sea World ser rødt
Filmen er blevet et overraskende hit og den store omtale kan på sigt komme til at udgøre en finansiel trussel for de mange aquaparker, der hvert år tiltrækker millioner af turister, som betaler for at se vand-shows med spækhuggere, hvaler og delfiner. Den amerikanske nyhedskanal CNN har fået en kort udtalelse fra  Sea World i Orlando, der er hjemsted for Tilikum. Sea World kalder filmen for ”Skamfuld uærlig, vildledende og videnskabeligt upræcis”.
 
Se klippet: I Sea World, San Diego, bliver en træner trukket ned i vandet og brækker armen i et forsøg på at komme fri af spækhuggerens greb.

 
Den 24 oktober kan CNN’s seere selv tage stilling, når kanalen viser Blackfish i sin fulde længde. CNN er en af USA's største tv-stationer, som også vises internationalt. Det er derfor et stort skridt for dyrene, at der sendes en dokumentar som Blackfish. 
 
MENER DU OGSÅ AT HAVDYR HØRER TIL I HAVET? SEND EN MAIL TIL SPIES OG BED DEM STOPPE DERES UDFLUGTER TIL DELFINARIER.

Bed Spies droppe udflugter til delfinarier

Emne: