Skriv under – stop vilde dyr i cirkus

14 august, 2020

Efter en lang og sej kamp er det blevet forbudt at bruge vilde dyr i cirkus i Danmark, og de sidste fire cirkuselefanter er endelig gået på pension. 

Men det er ikke alle lande, der har indført samme forbud som Danmark. Derfor arbejder Anima på at få indført et forbud mod brugen af vilde dyr i cirkus i hele EU. 

Hjælp os med at lægge pres på politikerne i Europa-Parlamentet for at få indført et totalforbud mod vilde dyr i cirkus i EU.


Skriv under: Stop vilde dyr i cirkus

Livet bag cirkusmanegen 
Mange tror, at cirkusdyrene optræder for sjov. Men virkeligheden er desværre en anden. For cirkusdyrene er hård daglig træning, dårlige forhold og et stressende og larmende publikum en del af hverdagen.

De naturlige omgivelser er byttet ud med transportkasser, lange dage på vejene og indespærring i små bure. Dyrene lever på begrænset plads, og de fragtes rundt fra sted til sted. Nogle kan være fanget ulovligt i naturen, mens andre opdrættes og sælges videre til cirkusser. Dyrene tvinges til at udføre unaturlige tricks og kunstner både under den hårde træning og i cirkusmanegen, og der er mange eksempler på, hvordan dyrene bliver slået, pisket og lænket. At holde vilde dyr i cirkus udgør dertil en ekstrem fare for både trænere og publikum, da mennesker og dyr er meget tæt på hinanden.

Historien om cirkusløven Jon
Her er løven Jon. Hele sit liv har han brugt indespærret i et bur i et fransk cirkus. Hans klør er hevet ud, og hans tænder er slebet helt ned til tandkødet. 

Hans tilstand er ikke til at tage fejl af. Han vejer kun omkring halvdelen af, hvad han burde veje, og er altså ekstremt undervægtig, og hans knogler stikker tydeligt frem under pelsen. 

Han har dybe sår på sin hale og store ar på kroppen. Og så er Jon holdt ulovligt, og der er ingen papirer på ham. Han bruges ikke til optrædener, men holdes i et bur og udnyttes udelukkende til reproduktion!

Heldigvis ender historien for Jon ikke i det cirkus. Han nåede at blive reddet. 

Med hjælp fra den franske organisation One Voice og myndighederne i Normandiet blev han beslaglagt i juni 2020 og skal aldrig tilbage i et cirkus. Men mange andre dyr er ikke så heldige og må udholde et helt liv kun for at underholde publikum. 

Få dage efter Jons redning lykkedes det One Voice at overtage yderligere fire løvinder, der også blev holdt i cirkusset. 

Sagerne med Jon og løvinderne tages nu hele vejen til retten og skal bruges til at presse på for et nationalt forbud mod brugen af vilde dyr i cirkus i Frankrig. 

"Jons skader er et tegn på de grusomheder, han har lidt under i årevis. Den mishandling, han har udholdt, er den samme for alle cirkusløver. De majestætiske dyr er reduceret til dukker og bruges udelukkende som underholdning," siger Muriel Arnal, grundlæggeren af organisationen One Voice. 

"Og selv den svage lovgivning, der eksisterer for at beskytte dem, overholdes ikke, fordi de ansvarlige myndigheder vender det blinde øje til. Cirkus er en måde at mishandle dyr på lovligt ... og som resultat dør de", slutter Muriel Arnal.

Forbud i Europa
Heldigvis har et stigende antal lande i Europa af etiske- og dyrevelfærdsmæssige årsager indført forbud mod brugen af vilde dyr i cirkus. Størstedelen af alle lande i EU har nu indført helt eller delvist forbud.

Selvom brugen af vilde dyr i cirkus burde have været fortid for længst, er der stadig lande som Frankrig og Tyskland, der halter efter udviklingen.

Alle vilde dyr fortjener at leve et værdigt liv i naturen eller reservater, hvor de aldrig igen tvinges til at optræde.

Giv din underskrift og hjælp os med at lægge pres på politikerne i Europa-Parlamentet for at få vedtaget et totalforbud mod vilde dyr i cirkus i EU. 


Skriv under: Stop vilde dyr i cirkus