Dyrenes største sejre i 2021

20 december, 2021

Vi slutter året af med et festligt tilbageblik på de 10 største sejre for dyrene, som 2021 bød på. Vi kunne ikke have gjort det uden alle jer dyrevenner, der spreder budskabet, skriver under og støtter økonomisk - det er takket være jer, at vi fejrer endnu et år med fremgang for dyrene!

Vil du være med til at kæmpe for dyrene i 2022? Bliv medlem i dag.

 

1. Salling Group dropper turbokylling

Én af årets ubetinget største nyheder var, at Salling Group, som tæller supermarkedsskæderne Føtex, Bilka og Netto, besluttede at udfase turbokyllinger fra sit ferske sortiment! Allerede fra foråret 2022 vil der ikke være nogen ferske turbokyllinger at finde i kølediskene hos Føtex, Bilka eller Netto.

Salling Groups beslutning om at fjerne turbokylling fra alle sine 650 butikker landet over vil betyde et markant løft af dyrevelfærden for mere end 20 millioner kyllinger om året. Anima har været i dialog med Salling siden 2017, og vi er derfor pavestolte over kædens historiske beslutning.

2021 blev i øvrigt også året, hvor alle danske Shell-stationer droppede turbokylling, som vil være helt udfaset fra stationernes sortiment senest ved udgangen af 2023.

2. Tættere på et permanent forbud mod minkavl

2021 bragte os tættere på et permanent forbud mod minkfarme. Minkavlerne er blevet tilkendt en meget generøs erstatning, hvis de vælger ikke at genåbne, og hermed er vejen banet for at forbyde minkavl permanent.

I september meddelte regeringen, at det midlertidige forbud ville blive forlænget med et år, og de mange dyrevenner, som havde frygtet at se burene blive fyldt igen allerede fra januar 2022 kunne for en stund ånde lettet op. 

Men forlængelsen er kun en stakket frist. Derfor mødtes Anima allerede i oktober med Enhedslisten, SF, Alternativet, Frie Grønne og Radikale Venstre for at aflevere mere end 39.000 underskrifter fra danskere, som ønsker, at det midlertidige forbud erstattes af et permanent forbud. Mens de første fire partier har lovet at fortsætte kampen for et permanent forbud inden for Christiansborgs mure, meddelte Radikale Venstre, at partiet tager stilling til fremtiden for minkavl i Danmark til foråret. 

Vi håber og forventer, at Radikale Venstre vil lytte til Det Dyreetiske Råd, som i november udsendte en opdateret udtalelse om minkproduktion. Rådets konklusion var krystalklar: det er etisk uacceptabelt at holde mink i små bure. Ingen politikere kan længere se vælgerne i øjnene og påstå at gå ind for en ordentlig behandling af dyr uden at være for et forbud mod minkavl.

Efter årets begivenheder på minkfronten er vi tættere på et forbud end nogensinde før, og vi tror på, at 2022 bliver året, hvor Danmark endelig stiller sig på den rigtige side af historien. Der er ingen tvivl om, at det bliver et sejt træk at hive forbuddet hjem, men i Anima er vi klar til at levere en massiv, målrettet indsats for at skabe det politiske pres, der skal til for at sikre, at minkburene forbliver tomme.

3. Forbud mod pelsfarme i Estland

I juni hev Animas afdeling i Estland en historisk sejr hjem for pelsdyrene, da det estiske parlament stemte for et forbud mod alle slags pelsfarme! Dermed bliver Estland det 16. land i Europa, som ikke længere tillader pelsavl.

Vores internationale kolleger i Nähtamatud Loomad, som Animas afdeling i Estland hedder, har længe knoklet for dette forbud. Det skulle vise sig, at tredje gang var lykkens gang: siden 2017 er lignende lovforslag nemlig blevet fremsat tre gange. I realiteten har kampen for Estlands pelsdyr dog varet meget længere. Kristina Mering, leder af Anima Estland, har arbejdet for et forbud i næsten 15 år og blandt andet været med til at aflevere et borgerinitiativ mod pelsdyravl, som fik historisk stor opbakning i befolkningen.

Forbuddet mod pelsfarme blev til gennem et samarbejde mellem tre partier og træder i kraft fra fra 2026.

Et forbud er også undervejs i Litauen, hvor langt størstedelen af parlamentet i november stemte for et forbud mod pelsavl!

4. Forandring undervejs i Sydkorea

Dette år kom den koreanske præsident med en glædelig udmelding, som skabte håb om en snarlig ende på Sydkoreas hundekødsindustri - præsident Moon gav nemlig udtryk for, at tiden er inde til at se på et forbud mod hundekød. 

Årelangt pres fra både lokale og internationale dyreværnsorganisationer har medført øget opmærksomhed på hundekødsindustrien og et stort fald i antallet af koreanere, der spiser hundekød.

Kort efter præsident Moons udmelding havde Anima et møde med ambassadøren på den sydkoreanske ambassade i Danmark. Ambassadøren lyttede engageret og tog imod de mere end 20.000 underskrifter fra danskere, som ønsker en ende på hundenes lidelser. Det er denne form for vedvarende internationalt pres, der hjælper dyreværnsforeningerne i Sydkorea til at stå stærkere i deres kamp for et forbud.

I november nedsatte den sydkoreanske regering en "task force" bestående af en bred kreds af interessenter, som skal undersøge mulighederne for at udfase hundekødsindustrien i landet. Efter planen skal de præsentere deres resultater i foråret 2022 - og forhåbentligt vil de anvise en vej til en fremtid, hvor ingen hunde skal lide i Sydkorea.

5. Frie Vinger fyldte 10 år – og reddede 100 burhøns

Animas redningstjeneste, Frie Vinger, som giver kasserede høner fra burægproduktioner nye, gode liv, kunne fejre rund fødselsdag i 2021. Det var i sig selv en glædelig begivenhed, men ikke nok med det, så foretog Frie Vinger endnu en gang en succesfuld redning af høner, som efter knap 2 år i bur ikke længere producerede nok æg til at de var værd at beholde. 

Denne gang lykkedes det Frie Vinger at redde 100 burhøner, som ellers ikke ville have været her i dag. 100 individer, som nu for første gang skal ud og leve rigtige hønseliv - med solskin, støvbad og plads til at strække vingerne. Hønerne har alle fået nye hjem, hvor de kommer til at leve det frie liv, som de i dén grad fortjener. Derudover er de reddede høner på en vigtig mission: nu er de nemlig ambassadører for deres artsfæller, som stadig sidder i de trøstesløse bure.

Frie Vinger har i år også hjulpet Animas afdeling i Estland med at stable deres første store redning på benene. Frie Vinger hjalp med den omfattende planlægning, som en redning kræver, og resultatet blev en storslået redningsaktion af 176 høner, der fik skiftet den triste tilværelse i et lille bur ud med det frie liv hos kærlige familier. 

I løbet af 10 år har Frie Vinger reddet over 1.500 høner, som ellers var blevet smidt ud som affald. Og i samme periode er antallet af burægproducenter i Danmark, ikke mindst takket være Animas arbejde, faldet fra 40 til seks. Det betyder, at millioner af høner er blevet forskånet et elendigt liv i bur.

6. End the Cage Age - dyrene skal ud af burene!

Det skortede ikke på historiske beslutninger i 2021. I juni kulminerede et gigantisk tværeuropæisk samarbejde i en kæmpe sejr for alle landbrugsdyr i EU: alle former for bure i landbruget står til at blive udfaset! Det er en stor sejr for de 300 millioner grise, høns, ænder og kalve, som hvert år opfostres i bure og burlignende systemer.

I løbet af bare ét år skrev 1,4 millioner EU-borgere under på et såkaldt europæisk borgerinitiativ. Det vil sige en underskriftsindsamling, der foregår efter bestemte regler og derefter forpligter politikerne i EU til at behandle initiativet. Anima og vores kolleger i Anima International var med til at sikre de nødvendige underskrifter.

EU-parlamentet stemte heldigvis for initiativet, og EU-Kommissionen har nu forpligtet sig til inden udgangen af 2023 at udarbejde et lovforslag om udfasning af burproduktioner. 

Ambitionen er, at udfasningen skal foregå hurtigt, og at der allerede fra 2027 ikke længere vil sidde dyr i bure i europæiske landbrug! Faktisk vil Kommissionen gå endnu et skridt og sikre, at import af fødevarer lever op til samme krav.

Nu sætter arbejdet ind med at holde EU-Kommissionen til ilden og landbrugslobbyen i skak, så burenes tidsalder hurtigst muligt får en ende!

7. Næsten 900.000 underskrifter overleveret til G20-topmøde

Da ledere fra verdens største økonomier var samlet i Rom til G20-topmøde, fik de et brev overrakt af Fur Free Alliance - den internationale koalition af dyreværnsorganisationer, der samarbejder om at gøre en ende på pelsindustrien. Brevet var underskrevet af mere end 880.000 mennesker fra hele verden. Alle som én krævede de af lederne fra verdens største økonomier, at de tager deres ansvar på sig og sætter en stopper for den globale pelsindustri. 

Animas direktør, Joh Vinding, er formand i Fur Free Alliance, og selvfølgelig bidrog Anima til den verdensomspændende indsamling af underskrifter. "Stop Deadly Fur"-kampagnen satte fokus på, at pelsindustrien er en trussel, ikke blot mod dyrenes sundhed og velfærd, men også mod folkesundheden. Dette står især klart efter en pandemi, hvor minkfarm efter minkfarm er blevet inficeret.

Mens covid-epidemien har stået på, har flere lande da også taget den uundgåelige beslutning om at gøre en ende på pelsindustrien: Holland fremskyndede deres deadline for udfasning, og Frankrig, Estland, Irland og Italien vedtog forbud!

8. Forbud mod delfinarier og vilde dyr i cirkus i Frankrig

Frankrig vedtog endeligt i løbet af året nogle meget ambitiøse ændringer af deres dyrevelfærdslov, og særligt to beslutninger er virkelig værd at fremhæve, fordi de medfører enden på en grum æra af udnyttelse. Frankrig har nemlig forbudt hold af vilde dyr i cirkus og i delfinarier! 

Den opdaterede dyrevelfærdslov betyder, at vilde dyr aldrig mere må udnyttes til underholdning, uanset om der er tale om shows, optrædener til private fester eller optagelser til TV. Det er en stor sejr for hundredvis af vilde dyr - bjørne, elefanter, løver, spækhuggere og delfiner - som udnyttes til underholdning i Frankrig, og som fortjener så meget bedre!

9. Kattelov lover godt

Sidste år havde Anima sammen med andre dyreværnsforeninger succes med at få indført krav om mærkning af katte, og i juli i år trådte lovændringen, som populært kaldes Katteloven, i kraft. 

Som forventet tegner loven til at blive en succes for kattene, og effekterne kan allerede mærkes på internaterne, der i årevis har modtaget umærkede katte i hobetal.

Siden ændringen i juli er der sket omtrent en fordobling i antallet af katteejere, der registrerer deres kat. Det betyder naturligvis først og fremmest, at flere katte bliver lykkeligt genforenet med deres familie, hvis de stikker af. Men det har også den effekt, at katte ikke sidder og sygner hen på internaterne, mens deres ejere efterlyses - internatet har nemlig lov til straks at gå i gang med at finde gode hjem til enhver umærket kat, der indleveres.

Anima ser grund til optimisme og følger naturligvis udviklingen tæt.

10. Foie gras produktion forbudt i Ukraine

Ukraine vedtog i år en ny lov, som på flere områder styrker dyrs rettigheder. Ét af de helt konkrete punkter i loven er, at produktionen af foie gras forbydes! 

Det var i Ukraine, at en medarbejder på et foie gras landbrug i 2019 optog chokerende billeder af den barbariske produktionsform. Metalrørene, som landmanden brugte til at tvangsfodre fuglene med, blev rutinemæssigt smurt med motorolie, for at røret lettere kunne tvinges ned i dyrenes halse. 

Selvom den sidste farm i Ukraine lukkede i 2019, som følge af en storstilet kampagne fra Animas ukrainske afdeling, er det derfor en enormt glædelig beslutning, at landet nu fra politisk hold har sikret, at den bestialske produktion aldrig kan genopstå.

 

Vi ses i 2022 - hvor vi kæmper videre for en dyrevenlig fremtid

Vil du kæmpe sammen med os i 2022? 

 

Donationer til Anima giver øget skattefradrag
Alle donationer inden årets udgang bliver automatisk indberettet til SKAT, hvis vi har dit CPR-nummer. På denne måde får du et øget fradrag i 2022.

Du får øget skattefradrag på donationer op til 17.000 kroner til godkendte, velgørende organisationer.

SKAT opsummerer alt, du har givet til velgørenhed og ikke kun dine donationer til Anima. Det er de velgørende organisationer, der indberetter din støtte, så du skal ikke selv foretage dig noget i den forbindelse.

Er du ikke sikker på, om Anima har dit CPR-nummer? Så er du meget velkommen til at kontakte os på 35 10 70 70 eller skrive mail på info@anima.dk