Et hundeliv på hvalpefabrikken

12 april, 2018

Myndighederne har haft fokus på handel med hunde. En kontrolkampagne af Fødevarestyrelsen skulle tage pulsen på det ulovlige salg af hunde herhjemme. Både for at afdække forholdene, dyrene lever under, men også for at se, hvor stort omfanget af den ulovlige handel var. 

Opgaven var at opspore borgere, som ulovligt driver erhvervsmæssigt opdræt, handler med hunde eller importerer dem til Danmark med henblik på videresalg. Og det må desværre siges, at styrelsen fik færten af noget, for 42% af kontrollerne gav anledning til sanktioner. 

Kontrollen var baseret på henvendelser fra bekymrede borgere, dyreværnsorganisationer og fund på internettet. 36 steder blev tjekket, og det resulterede samlet set i 21 indskærpelser, 3 påbud og 4 politianmeldelser. De sager, som overdrages til politiet, forbliver hemmelige for offentligheden, men vi har gennem aktindsigt set nærmere på, hvilke forhold mange hunde starter deres liv under.

Loven beskytter ikke dyrene nok

Kampagnen havde også til formål at øge danskernes kendskab til, hvilke forholdsregler, borgere bør tage, når de agter at købe en hund, så markedet for ulovligt salg af hunde på sigt kan mindskes. Det er godt at have sin sunde fornuft med sig, for også nogle af de steder, som egentlig er lovlige, kan få dyrevenner til at gyse.

Anima kiggede i 2017 på en hvalpefabrik, der forsøgte at hverve kunder via et kendt dansk marked. Det har i flere år været forbudt at sælge hunde på markeder herhjemme. Men der er et hul i loven, som tillader, at man annoncerer og endda viser hundene på markedet, hvis bare man handler på et andet tidspunkt og sted. På markedet så vi en stor udstilling af hundehvalpe. 

Noget loddent

I boden stod en sælger, som fortalte, at hvalpene kun var til fremvisning, men kennelen lå små 20 kilometer væk. Hun havde adskillige billeder af de hvalpe, som var klar til salg, og hun kunne oplyse, at priserne lå på 8500 kroner stykket. Vi besluttede os for at køre ud til kennelen, da sælgerens oplysninger om antallet af avlstæver og kuld ikke stemte overens. Der var simpelthen tale om alt for mange hvalpe.

Vi kom derud om formiddagen. Der var ingen mennesker at finde på kennelen. På et skilt stod der, at vi bare skulle gå ind for at lede efter personalet. Vi ledte længe, og der var intet personale at finde. Da kennelen er bygget sammen med et bosted, fandt vi i stedet en beboer, som ringede efter ejeren. Da han dukkede op, påstod ejeren imidlertid at være nabolandmand, selvom han havde startet stedet.

Til fremvisning    

Han viste os hen til hundene. Det føltes nøjagtigt som at træde ind i en industri-svinestald. Der var høje dyrelyde og betonbure med tremmelåger. Vi blev mødt af et utal af bedende øjne, og alle hvalpene virkede enormt desperate efter opmærksomhed. Ejeren greb tilfældigt fat i deres nakke eller ben og fyldte en trillebør med hvalpe, som han rullede ud til os, så vi kunne se nærmere på dem. Han fortalte intet om hvalpenes personlighed, eller hvilken slags familie, de ville passe sammen med. Hundene var udelukkende produktionsdyr.  

Hvalpene kom til nye hjem, hvor de forhåbentlig ville få gode liv. Men avlsdyrene vil aldrig kende til andet. Det var særligt hjerteskærende at se de afkræftede mødre. Deres kroppe bar tydeligt præg af alle de hvalpekuld, som tæverne var blevet tvunget til at bringe ind i verden, blot for at ejeren kunne tjene penge på dem. 

Illegal import

Mange hunde importeres illegalt fra østeuropæiske hvalpefabrikker (især fra Polen og Ukraine). Her avles de under forhold, der ikke er omsorgsfulde. Når avl bliver til produktion, så er der ikke tid til at tage sig af hver enkelt hund. Det kan nærmest ikke undgås, at dyrene lider afsavn. Herefter smugles de til Danmark og sælges online og fra private hjem. Mange af dyrene viser sig at være syge eller vanrøgte, og intetanende danskere risi­kerer at købe dem og støtte fabrikkerne udenom deres vilje. Derudover risikerer de syge hunde at smitte andre dyr og mennesker.

Vejen frem

Hvis du ønsker at få et nyt dyr i familien, er det vigtigt at tjekke kennelen grundigt og tage på et personligt besøg for at sikre, at der ikke er tale om en hvalpefabrik. Samtidigt er der masser af gode alternativer, når du vil finde et nyt familiemedlem. Internater og dyreværn har mange hunde, katte og andre dyr, som lige nu venter på at få et hjem for bestandigt.

Men hele ansvaret kan ikke hvile på forbrugerne. Meget af den ulovlige eller tvivlsomme handel med hunde og andre familiedyr sker gennem nettet. Her kan enhver oprette en annonce baseret på en mobiltelefon med et taletidskort, som er helt anonym. Det er alt for let at skjule, hvor hvalpene egentlig kommer fra. Derfor mener Anima, at handelssider som dba.dk og guloggratis.dk med flere bør tage et større ansvar.

Ring til politiet på 114 eller Dyrenes Vagtcentral på 1812, hvis du har mistanke om vanrøgt eller ulovlig handel med dyr.


Skriv under: Gør dyrepolitiet permanent og landsdækkende!