Tiden er inde: Forbyd buræg i Danmark

14 marts, 2022

Burhøns - det findes da ikke længere i Danmark? Denne misforståelse er udbredt. Og det kan man egentlig godt forstå, for forbrugere og detailhandlen har enstemmigt sagt ‘nej tak’ til buræg. Alligevel sidder en halv million høner hvert år fortsat bag tremmer, uden plads til at strække vingerne. Buræg bruges nemlig stadig i f.eks. forarbejdede fødevarer og i offentlige kantiner.

Tilbage i 2020 lovede fødevareminister Rasmus Prehn at igangsætte arbejdet for at udfase burægproduktionen. Men her i 2022, mere end et år senere, har vi endnu til gode at se et udspil fra regeringen.

Vi har brug for din underskrift for at minde fødevareministeren om, at vi er mange, som venter på, at han sætter handling bag ordene. Hønerne har ventet længe nok nu!


Skriv under: Burhøns i Danmark, nej tak!

 

Redningschef Lina svarer på spørgsmål

Er det virkelig lovligt at holde burhøns i Danmark? Og hvor kan man overhovedet finde buræg længere? Det er nogle af de spørgsmål, som Lina, redningschef i Frie Vinger, ofte bliver stillet - hør hendes svar her:

 

Politikere med klar opfordring til ministeren

Også i Folketinget breder utålmodigheden sig. Fire partier - Alternativet, Frie Grønne, SF og Enhedslisten - har meldt ud offentligt, at det er på høje tid med en ambitiøs plan for udfasningen af burægproduktionen i Danmark. Se deres opfordring her:

Har du lyst til at se dyrevelfærdsordførerne uddybe, hvorfor de mener, at vi skal have en hurtig, ambitiøs udfasning af burhøns i Danmark? Klik her for at se mere.

I det øvrige Folketing er der ligeledes bred opbakning til en udfasning. Alle venter vi kun på, at regeringen kommer på banen med et forslag til hurtig udfasning!

En hurtig udfasning i Danmark kan faktisk have betydning for burhøns uden for landets grænser. EU-kommissionen har nemlig forpligtet sig til snart at tage stilling til, hvornår det skal være slut med alle former for bure i landbruget. Hvis Danmark går foran, kan det hæve ambitionsniveauet for udfasningen af burhøns i hele EU!

Livet som burhøne

Lidt over en halv million høner sidder hvert år indespærrede i bure i Danmark, hvor de lever på så lidt plads, at det svarer til, at hver høne kun har lidt over et A4-ark at sidde på. Pladsen i burene er så trang, at dyrenes muligheder for at bevæge sig er stærkt begrænset. Det betyder blandt andet, at hønernes fjer ofte bliver slidt af - hvis de da ikke bliver hakket af af de andre høner. Der må være helt op til 13 høner på én kvadratmeter.

Hønerne har ringe mulighed for at udføre basal naturlig adfærd som at støvbade, bygge rede eller skrabe i jorden, som en stor del af deres dag ville gå med, hvis de levede under mere naturlige forhold. Efter ca. 1,5 år i produktionen bliver hønerne kasseret - gasset, fordi de ikke længere lægger æg nok.

Det er den triste virkelighed for danske burhøns, og derfor kæmper vi for, at forbuddet træder i kraft så hurtigt som muligt, så hønerne ikke skal lide længere.

Det er tydeligt, at livet i bur sætter sit præg på en høne. Her ses Petra, som blev reddet af Animas redningstjeneste, Frie Vinger. På billedet til venstre er hun lige blevet reddet fra industrien. På billedet til højre er hendes tilstand voldsomt forbedret efter kun få måneder med kærlig pleje hos Frie Vinger.

Tiden er for længst løbet fra kyniske produktionssystemer, der fuldstændig tilsidesætter dyrenes naturlige behov. Burene skal være fortid, og det kan kun gå for langsomt. 

Hjælp os med at vise ministeren, at vi ikke har glemt hønerne. 

Skriv under i dag og kræv, at Rasmus Prehn udfaser burægproduktionen hurtigst muligt og redder hundredtusindvis af dyr fra et liv fyldt med lidelse.


Skriv under: Burhøns i Danmark, nej tak!