Enden på dyreforsøg?

29 april, 2014

At finde et alternativ til dyreforsøg har taget mange år og en hel del kreativ tænkning. Men nu er en forsker kommet på en ide, der kan erstatte en lang række forsøg på dyr - en kunstig lever.
 
Flere forskere stiller i dag spørgsmålstegn ved brugen af dyreforsøg i deres arbejde. Mange amerikanske laboratorier bruger i stedet en række innovative og tværfaglige teknologier. Alternativer, som kan betyde forskellen mellem liv og død for de mere end 25 millioner dyr, der hvert år bruges til forskning. 
 
 
 
Enden på dyreforsøg - en kemosyntetisk lever
At finde et alternativ til dyreforsøg har taget mange år og en hel del kreativ tænkning.  Et eksempel er det, der kaldes in silico modellering, der er et andet ord for computer-simulation. Mukund Chorghade er forsker, og har brugt en stor del af sit liv på at gøre videnskaben mindre afhængig af dyreforsøg. Sidste år fik han et gennembrud.
 
Chorghade og hans team har skabt den kemosyntetiske lever - et forskningsprojekt, der er lavet af rigtige leverceller, men som eksisterer udenfor kroppen. Kort fortalt, vil opfindelsen på sigt kunne overtage de forsøg, der involverer brugen af dyr.
 
I stedet for at teste medikamenter i leveren på forsøgsdyr, kan man nu teste dem på den kemosyntetiske lever. Dyreforsøg er problematiske, fordi de ikke kan give præcise resultater, men det kan den kemosyntetiske lever, der er langt mere nuanceret.
 
 
 
"Et menneske på chip"
I et testforsøg var den kemosyntetiske lever i stand til at fange et giftstof, der ville have sat udviklingen tilbage med flere millioner dollars. Dette skete netop på grund af de meget præcise tal, der ellers ville have krævet prøver fra omkring 1000 rotter og 100 hunde. 
 
Projektet skal ses i sammenhæng med en tilsvarende indsats, hvor forskere udvikler ‘’organer på en chip’’, der er små microchips, som kan efterligne funktioner fra menneskets vitale organer. Indtil videre er både lunger, hjerte, nyrer og hjerne repræsenteret. Målet er at kunne lave 10 miniature systemer, der kan linkes sammen og udgøre hele kroppen. Et ‘’menneske på chip’’ om man vil.
 
 
 
Produkter der ikke er testet på dyr
Den 11. marts 2013 vedtog EU en lov, der gør dyreforsøg i kosmetik ulovlige i Europa. Det betyder, at der ikke kan sælges produkter eller ingredienser, der er testet på dyr. Dette gælder alt fra mascara til tandpasta.
 
Du kan hjælpe med at sprede denne lov til resten af verden.

Skriv under og bed Indien om også at stoppe salget af dyretestet kosmetik.

Skriv under: Stop dyreforsøg for kosmetik i Indien

 
Vil du have flere firmaer til at droppe dyreforsøg? Så overvej at støtte Animas arbejde.