Slut med dyreforsøg for kosmetik i EU

31 januar, 2013

På et møde med dyrevelfærdsorganisationer har den nye EU-kommissær for sundhed Tonio Borg givet et klart løfte. Der bliver ikke flere udsættelser eller ændringer i forbuddet mod dyreforsøg til kosmetik- og hygiejneprodukter.

Forbuddet træder nu i kraft d. 11. marts 2013. Det indebærer, at ingen kosmetiske produkter eller ingredienser, der er testet på dyr kan sælges i EU. Dette gælder alt fra mascara til tandpasta. Dermed er der heller ikke risiko for, at forsøgene blot flytter til andre lande.

Det er enden på en kamp, der har varet flere årtier. Det er en monumental bedrift for EU og de mange, som har kæmpet for at redde dyrene fra meningsløse forsøg. Tusindvis af dyr vil hvert eneste år blive reddet.

Forbuddet i kosmetikdirektivet blev vedtaget i 2003 og trådte i kraft 2009. Dog blev der givet en dispensation for en række former for dyreforsøg frem til 2013. Mange kosmetikfirmaer troede denne dispensation ville blive forlænget, men det har kommissær Borg nu bekræftet ikke sker og et endeligt forbud træder dermed i kraft.

Alle dyrevenner kan være utroligt stolte af dette fremskridt, der betyder, at ingen mus, marsvin, rotter eller kaniner vil blive injiceret, tvangsfodret og dræbt for kosmetiske produkter solgt i EU siger Animas kampagnechef Joh Vinding Det har været en lang og svær rejse. Men resultatet viser, at man aldrig skal give op og at verden langsomt men sikkert er ved at ændre syn på, hvad vi kan tillade os at bruge dyr til”.

ER DU GLAD FOR DETTE FREMSKRIDT?
STØT ANIMAS ARBEJDE I DAG


Kommissær Borg bekræftede for nylig sin holdning i et brev og formulerede, hvilken betydning forbuddet ifølge ham vil have: Denne beslutning betyder også, at vi har brug for at øge vores indsats for udvikling, validering og accept af alternative metoder såvel som den internationale anerkendelse af disse metoder”.

Kommissionen vil nu finde penge til en øget indsats for at udvikle alternativer til dyreforsøg. Forbuddet sender et klart signal til Kina, der fortsætter de meningsløse forsøg og Anima vil fortsat kæmpe for, at sprede budskabet om det unødvendige og uetiske i at lade dyr lide og dø for at udvikle ny kosmetik. Andre lande har dog allerede taget budskabet til sig og Indien kan meget vel blive det næste land, som vedtager et lignende forbud.

DET ER FORSØG SOM DISSE DYRENE REDDES FRA:

Draise testenDraize testen
I Draize testen placeres ætsende stoffer i øjnene på levende kaniner for at vurdere skader på det følsomme øjenvæv. Det er yderst smertefuldt for kaninerne, der ofte skriger, når stofferne anvendes. Undertiden brækker dyrene hals eller ryg i forsøg på at undslippe fikseringen som testen foregår i.

Dødelig-dose testenLD50 testen
Testen anvendes til at afklare hvor stor mængde af et givent stof, der vil dræbe et bestemt antal af forsøgsdyr. Dyrene tvinges til at indtage giftige stoffer (gennem maverør, dampspray inhalatorer eller injektion), indtil halvdelen dør. Almindelige reaktioner omfatter kramper, opkastning, lammelse og blødning fra øjne, næse, mund eller endetarm.