Gode ferieminder? Vær en dyrevenlig turist
Mange danskere rejser hver sommer til udlandet for at nyde en lang sommerferie. For mange kan det være en drøm at komme tæt på vilde dyr, at se flotte dyr vise imponerende tricks eller se turistattraktioner fra ryggen af kameler og heste.
Bag masseturismen og underholdningen gemmer sig en dyster virkelighed for utroligt mange af de dyr, der bruges for at lokke turister til. Det er dyr, der lever og dør i industrien, mens de betragtes som en pengemaskine. Men alle dyrene har deres egen historie. Nogle er stjålet fra deres mor i naturen, mens andre fødes i industrien og aldrig får lov til at leve et ordentligt liv, eller at udleve deres naturlige behov.
Der er derfor ikke noget sødt eller magisk ved industrien for dyrene. Mange dyr lever under horrible forhold og tvinges til at optræde eller underholde med store konsekvenser til følge.
Anima har samlet en håndfuld gode råd, du kan følge, når du rejser på ferie:
1. Snak altid med dit rejseselskab eller rejsearrangør
Rejseselskaberne lever af turisme, og mange er villige til at lytte til deres kunders ønsker. Hvis nok siger fra, så har det en enorm påvirkning på, hvad selskaberne tilbyder af rejseoplevelser.
Hvis du ser noget på din ferie, der ikke er okay, så dokumentér det, hvis muligt, og skriv om dine oplevelser til selskaberne. Spørg også din rejsearrangør, om der er planlagt oplevelser med dyr på arrangerede ture, f.eks. rideture til forskellige seværdigheder.
2. Undgå ride- og trækdyr
En ridetur på en elefant eller en kamel kan være tillokkende for mange. Dyr som elefanter og kameler bruges ofte til rideture, hvor de gennemgår hård træning og tvang. Heste og æsler bliver tit brugt til at transportere turister til og fra attraktioner, eller som en anderledes måde at tage på sightseeing på.
Mange af de dyr, der transporterer turister lever under horrible forhold, hvor de har begrænset adgang til skygge og vand og bruger lange dage i solen med tunge turister på ryggen, til de til sidst bukker under. Hold også øje med, om dyrene har ubehandlede sår og skader fra f.eks. piskeslag eller seletøj og sadler, der gnaver ind i huden.
3. Ingen tæt kontakt med vilde dyr
Selfies med vilde dyr, gåtur med løveunger, leg med en lille abeunge eller svømme rundt med delfiner. Det kan være en drøm for mange at komme helt tæt på de søde og flotte dyr, som man normalt ikke har mulighed for. Men hvis du oplever, at du kan komme helt tæt på dyrene og røre dem, ride på dem, tage billeder med dem eller svømme med dem, skal du sige nej. Ofte lever de hele deres liv indespærret eller i lænker, og flere dyr medicineres eller får fjernet klør og tænder, så turister kan være tæt på, og dyreunger fjernes fra deres mor, så der kan tjenes penge på deres søde udtryk.
4. Sig nej til dyreshows
Shows med delfiner og spækhuggere i delfinarier, eller bjørne, tigre og løver i cirkus kan se flot ud, men dyrene oplever hårde træningsmetoder og bliver mange steder tæmmet med tvang, der indebærer isolering, sult, trusler eller afstraffelse.
I dyreshows som f.eks. cirkus eller tyrefægtning lever dyrene hele deres liv kun for at optræde. Og bag kulisserne, inden de optræder, lever de indespærrede i små bure eller lænkes fast, mens de venter på, at det bliver deres tur til at underholde hujende og klappende turister og publikum.
5. Oplev dyrene i naturen
Oplev dyrene på afstand i deres naturlige omgivelser blandt andet i store naturreservater eller nationalparker, hvor dyrene har plads og kan udleve deres naturlige adfærd i stedet for at leve indespærrede i bure.
Støt ikke industrien
Det kan være utrolig svært at vurdere dyrenes forhold på et splitsekund. Hvis du er i tvivl, er den bedste løsning altid at være på den sikre side og sige nej til aktiviteter og underholdning med dyr i turismen.
Kender du nogen, der kunne have gavn af at læse dette, inden de tager på ferie?
Send meget gerne linket til vores hjemmeside, så flere bliver opmærksomme på problemerne i industrien. Så længe der er turister, der betaler for rideture, dyreshows eller billeder med vilde dyr, holdes der liv i industrien. Det kan vi sammen gøre noget ved!