14000 høns mast ihjel

15 marts, 2007

 

I dag har Fødevarestyrelsens rejsehold valgt at politianmelde en vognmand og fjerkræslagteriet Rose Poultry for overtrædelse af dyreværnsloven. Firmaerne transporterede gennem snestorm 14.000 kyllinger til slagtning. Heraf døde hovedparten af kulde, kvælning og skader under transporten.

Ifølge Fødevarestyrelsen kørte transporten fast og med måtte skære dyrene fri fra bilen under en snestorm. Har var de fleste allerede døde af kulde og kvælning, da de blev mast sammen. Inden dette skete havde dyrene lidt i de 12 timer, som operationen tog. En del kyllinger blev aflivet pga. brækkede vinger og ben. En række kyllinger blev alligevel kørt til slagteriet, der valgte at dog ventede flere timer med at dræbe dyrene.

Mange husker det furore det skabte i Danmark, da en ulovlig dyretransport resulterede i at 97 smågrise døde af kvælning. Måske var historien slet ikke så overraskende, når man ved, at der konsekvent er 25% af alle dyretransporter, som bliver kontrolleret bryder loven, og at kun ganske få af de mange tusinde transporter i det hele taget bliver kontrolleret.

For mange mennesker satte de 97 smågrise et ansigt på de millioner af dyr, som ofte virker usynelige i landbruget pga. deres store antal. Men selvom de enkelte dyr er med til at vække vores følelser, fordi de er lettere at identificere sig med, så er tragedien, at der hver bag eneste skæbne vi bliver bekendt med er tusinder af dyr, som lider i stilhed og glemsel.

Når man ved, at over 100 millioner dyr hvert år bliver dræbt i Danmark uden anden grund, end at det er tradition og at vi kan lide smagen af deres kød, så er det vigtigt at huske disse historier. Det er også vigtigt at overveje om man har lyst til at støtte en industri, der altid vil sætte penge over velfærd og ser stort på at mishandle tusinder af dyr.