Anima laver guide til Åbent Landbrug

12 september, 2022

Den 18. september inviterer Arla og udvalgte mælkeproducenter danskerne på besøg, så de kan se, hvor mælken i kartonen kommer fra. Men hvor åbent er landbruget?

Desværre viser vores erfaringer med arrangementet, de kalder for Åbent Landbrug, at stalddøren kun åbnes på klem, og at de besøgende præsenteres for et glansbillede. 

Forholdene på de særligt udvalgte gårde vil oftest være blevet forskønnet til lejligheden, og de mange problemer med dyrevelfærden udelades af fortællingen.

Fjern filteret

Forbrugerne bør kunne få det uredigerede billede af mælkeproduktionen at se, og den urimelige pris som dyrene betaler for, at Arla og mælkebønderne kan skumme fløden.

Derfor har Anima lavet en guide, som kan hjælpe modige dyrevenner med at spørge ind til nogle af de problematiske forhold i produktionen og komme om bag kulissen.

Hent guiden her!

Flertallet mangler fakta

I dag ved 66% af danskerne faktisk ikke, at det er standardpraksis i mælkeproduktionen at fjerne kalven fra sin mor kun 12 til 24 timer efter fødslen. 

Når de så bliver bekendt med den barske virkelighed, er det blot 10 procent af dem, som finder det rimeligt at tage kalven fra dens mor få timer efter fødslen. 

Oplys skyggesiderne

Du kan være med til at kaste lys over mælkeindustriens skyggesider: 

  • Stil landmanden nogle af spørgsmålene i guiden. Så kan du både bidrage til, at andre besøgende forhåbentligt får mere at vide om de virkelige forhold og samtidigt signalere til Arla og landbrugets brancheorganisationer, at forbrugerne forlanger at få det fulde indblik i den usminkede virkelighed. Altså et vaskeægte åbent landbrug.
  • Derudover kan du bruge eksempelvis din mobiltelefon og dokumentere, hvis du oplever noget urovækkende eller hjerteskærende til Åbent Landbrug og dele det eller sende materialet til os på info@anima.dk.

Sammen kan vi skifte glansbilledet ud og kræve et ægte åbent landbrug.