Buræg bliver forbudt

22 september, 2022

Fra 2023 bliver det ulovligt at starte op som ny burægproducent, og fra 2035 vil det være endegyldigt slut med burægproduktion i Danmark.

Endelig får vi et forbud - og det er historisk. Men det efterlader stadig meget at ønske.

For hvis der ikke bliver skruet gevaldigt op for omstillingen, så risikerer vi, at der kommer til at gå 12 år, før den sidste burhøne slipper for buret.

Der ligger et kæmpe arbejde bag forbuddet, og Anima har i årevis taget små som store skridt mod det endelige forbud.

Helt tilbage i 2008 bakkede vi op om EU's beretning om udfasning af traditionelle bure, og i 2015 blev hønernes forhold en anelse forbedret, da de fik såkaldte berigede bure. 

Burene blev en anelse større, men på ingen måde nok til at hønerne rent faktisk fik det bedre, så vi fortsatte kampen for hønerne. 

Og det gør vi stadig. 

Vi arbejder fortsat for en hurtigere udfasning og for at nå samme resultat i andre lande, der stadig producerer buræg, som i Polen.

Vi har opnået et forbud, men hønerne skal være 12 år i bur. Synes du også det er for galt, så hjælp os med at overbevise politikerne. Jo flere medlemmer vi har, desto mere lytter de til os.

Et luftigt løfte

Allerede i november 2020 lovede Rasmus Prehn at forbyde produktionen af buræg. Det skete efter behandlingen af et forslag i Folketinget om at afskaffe produktionen.

Folketinget bakkede allerede dengang op om at afskaffe burene, og nu ændrer fødevareministeren omsider bekendtgørelsen om beskyttelse af æglæggende høns.

Siden den sidste supermarkedskæde besluttede at udfase salget af buræg, har Anima haft fokus på, at produktionen også skulle udfases ved lov. Forleden afleverede vi over 54.000 danskeres underskrift til ministeren. Nu har han omsider sat handling bag sine ord.

Men Animas kampagne for at få afskaffet buræggene rækker langt bagud i tiden. Husker du eksempelvis dengang, vi overvandt Karen Volf som et af de første firmaer i Danmark?

BLIV MEDLEM AF ANIMA I DAG

Siden den sidste supermarkedskæde besluttede at udfase salget af buræg, har Anima haft fokus på, at produktionen også skulle udfases ved lov. Vi afleverede over 54.000 danskeres underskrift til fødevareminister Rasmus Prehn. Nu har han omsider sat handling bag sine ord.

Animas kampagne for at få afskaffet buræggene har fået store virksomheder til at tænke over, hvor de får deres varer fra. Husker du eksempelvis dengang, vi overvandt Karen Volf og AMO i 2016 som nogle af de første firmaer i Danmark? 

Omstillingen er i gang

Buræg forsvinder ud af Danmark. I dag er der blot seks danske burægproducenter tilbage. 

Vi ved fra branchen selv, at to af dem allerede er i færd med at omlægge dele af deres landbrug.

Politikerne bør hjælpe de tilbageværende burægproducenter med at sætte mere fart på omstillingen, så alle hønerne slipper ud af burene så hurtigt som muligt.

Eksempelvis ved hjælp af tilskud til at omlægge landbruget til planteproduktion - og som minimum indføre øget pladskrav til burene indtil udfasningen er ført helt ud i livet.

Synes du også det er for galt, at hønerne skal være i bur helt til 2035?

Så hjælp os med at overbevise politikerne. Jo flere medlemmer vi har, desto mere lytter de til os.