Buræg bliver forbudt

22 september, 2022

Fra næste år bliver det ulovligt at starte op som ny burægproducent, og fra 2035 vil det være endegyldigt slut med burægproduktion i Danmark.

Endelig får vi et forbud - og det er historisk. Men det efterlader stadig meget at ønske.

For hvis der ikke bliver skruet gevaldigt op for omstillingen, så risikerer vi, at der kommer til at gå 12 år, før den sidste burhøne er blevet sluppet fri.

 

Et luftigt løfte

Allerede i november 2020 lovede Rasmus Prehn at forbyde produktionen af buræg. Det skete efter behandlingen af et forslag i Folketinget om at afskaffe produktionen.

Folketinget bakkede allerede dengang op om at afskaffe burene, og nu ændrer fødevareministeren omsider bekendtgørelsen om beskyttelse af æglæggende høns.

Siden den sidste supermarkedskæde besluttede at udfase salget af buræg, har Anima haft fokus på, at produktionen også skulle udfases ved lov. Forleden afleverede vi over 54.000 danskeres underskrift til ministeren. Nu har han omsider sat handling bag sine ord.

Men Animas kampagne for at få afskaffet buræggene rækker langt bagud i tiden. Husker du eksempelvis dengang, vi overvandt Karen Volf som et af de første firmaer i Danmark?

 

Omstillingen er i gang

Buræg er gået tilbage. I dag er der blot seks burægproducenter tilbage i Danmark. Vi ved fra branchen selv, at to af dem allerede er i færd med at omlægge dele af deres landbrug.

Politikerne bør gøre deres for at hjælpe de tilbageværende burægproducenter med at sætte mere fart på omstillingen, så alle hønerne slipper ud af burene så hurtigt som muligt.

Eksempelvis ved hjælp af tilskud til at omlægge landbruget til planteproduktion - og som minimum indføre øget pladskrav til burene indtil udfasningen er ført helt ud i livet.