Dødsruter: 83 timer i transporthelvede

3 marts, 2018

83 timer! Så lang var transporten til Tyrkiet for 136 danske køer forrige sommer. Skriv under, så vi kan få stoppet de lange dyretransporter ud af Danmark:


Skriv under: Stop de lange dyretransporter nu

Hvert år bliver millioner af dyr transporteret ud Danmark for at blive opfedet og slagtet i udlandet. Ofte tager transporterne over 100 timer! Sidste år blev der målt 32,8 og 32,3 grader i lastbiler fra Herning, der var ved at krydse grænsen fra Bulgarien til Tyrkiet med danske køer om bord. Vandsystemet i lastbilerne var slukket og det samme var udluftningen. En af lastbilerne ventede 6,5 timer bare på at krydse grænsen. 
 
Det er ubegribeligt og dybt kritisabelt, at dyr stadig transporteres ombord på proppede lastbiler i hvad der må føles som en evighed. Blot fordi det er billigere at fede dem op eller slagte dem i udlandet. 
 
I juni blev forholdene filmet i Tyrkiet. Optagelserne viser os, at der er hårdt brug for at fastsætte en grænse, så dyrene maksimalt må transporteres i otte timer. 
 
Foto: Jo-Anne McArthur
 
Traumatisk transport
Transporten er enormt belastende for dyrene. I Danmark ser vi faktisk i gennemsnittet 8000 grise dø under transporten allerede inden de forlader landet. For hver time, de befinder sig ombord på lastbilerne, stiger deres stressniveau.
 
Dødeligheden blandt dyrene stiger også, når transporten overskrider otte timer. Undersøgelser har påvist hele seks gange højere dødelighed hos køer, når de transporteres mere end 300 kilometer.
 
I 2015 blev der sendt intet mindre end 280.933 dyr fra Danmark til Mellemøsten. Det viser en aktindsigt, som Anima har fået svar på fra Fødevarestyrelsen. Hvert eneste af de 280.933 dyr led en frygtelig skæbne. Alene til Tyrkiet er der flere tusinde kilometer. 
 
Foto: Jo-Anne McArthur
 
Fødevarestyrelsen er så småt begyndt at skærpe kontrollen med transporten ved at give myndighederne længere tid til at tilse dyrene inden transporten og ved at kontrollere flere lastbiler med dyr ombord. Det er tiltrængt, for i 2018 var der flere end 1000 overtrædelser, som Fødevarestyrelsen ikke fik gjort noget ved. 

Politikerne skal blive ved med at sætte midler af til skærpet kontrol med dyretransporten, dem der overtræder skal sanktionere, og den lange transport på over 8 timer skal helt stoppe. I stedet ser vi lige nu, at dyretransporten ud af landet bliver større. Det skal ikke blive ved.
 
En million europæere har allerede skrevet under mod de lange transporter, og EU støtter ikke længere disse transporter. Det burde ingen gøre. 
 
Der er hårdt brug for, at også Danmark fastsætter en øvre grænse, så dyr ikke må transporteres på så grusom en måde. Skriv under nu for at vise, at du ikke tolererer den lange dyretransport!
 

Skriv under: Stop de lange dyretransporter nu