Dan Jørgensen - Danmarks nye minister for dyrene

12 december, 2013

 

Dan Jørgensen har altid været kendt som en af de mest progressive kræfter i EU for dyrs velfærd. Det er derfor meget glædeligt at høre at Dan nu bliver indsat som fødevareminister og dermed skal tale dyrenes sag i Danmark. Fra Anima skal lyde et stort tillykke med den nye post!

Vi bringer her et interview med Dan Jørgensen, som vi lavede med ham i forbindelse med EU-valget i 2009.

Anima: I EU bliver dyrevelfærd tit til halve løsninger – modificerede bure, pels fra humane fælder etc. Hvordan undgår vi, at den laveste fællesnævner bliver for lav?

Dan: Jeg kæmper altid for minimums-regler, så de enkelte lande kan gå videre med strammere regler. Det er selvfølgelig lige forfærdeligt om et dyr bliver mishandlet i det ene eller andet europæiske land, men det største problem er de områder, hvor der slet ikke er lovgivning. Så selvom reglerne ikke altid bliver så gode som de kunne, så er det en stor fordel frem for slet ingen regler at have. Fx var der kun regler for slagtekyllinger i 2 EU-lande, før vi fik det nye direktiv. Men generelt er vi kommet alt for langt ud i den måde vi behandler dyr på – det er et fundamentalt problem. Produktionen presser dyrene så langt, at de bliver set som maskiner i stedet for som levende væsner. Men dyr er ikke bare nogen, der skal give mælk eller æg, det er levende væsner og det skal lovgivningen tage højde for. Det gælder ikke bare lovgivningen i EU, men også i Danmark hvor der er mange problemer.

Anima: Hvad ser du som den største udfordring i den kommende mandat-periode. Hvilke emner så du gerne inkluderet i den næste handlingsplan for dyrevelfærd?

Dan: Jeg synes at den plan der ligger er rigtig god. Der er rigtigt meget at tage fat på. Tænk på at det er første gang i EUs historie at der er en handlingsplan for dyrevelfærd – det i sig selv synes jeg er et stort fremskridt. Vi skal også huske, at der sker meget på dyreværdfærds-området hernede. Nu er der lige kommet nogle nye regler for slagtning som det sidste, men vi bliver altså nødt til at tage endnu hårdere fat. Fx skal vi have en lov om at alle køer skal på græs, så og så mange dage om året og så skal der virkelig gøres noget for de mange millioner forsøgsdyr.

Anima: Hvordan kan man forbedre samspillet mellem borger, der bekymrer sig om dyrevelfærd og EU-institutionerne og de danske MEP'ere.

Dan: Jeg tænker personligt rigtigt meget over det emne. Jeg har mødt mange mennesker som prioriterer dyrevelfærd højt, men ikke er specielt interesseret i EU. Som et nyt initiativ har jeg på tværs af politisk ståsted kontaktet alle de mennesker jeg har haft kontakt med omkring dyrevelfærd gennem årene og bedt dem tilmelde sig som aktive for at få mere fokus på dyrevelfærd op til valget. Fx i forhold til kampagnen 8 hours, hvis mål er at fastsætte regler for max 8 timers transport af slagtedyr i hele EU. Alene her meldte 130 sig som aktive efter en mailudsendelse – det synes jeg faktisk er ret flot. På grund af de mange borgere der har skrevet under på kampagnen er det nu også lykkedes at få 4 ministre til at underskrive og tidligere støttede kun Danmark kravet, så det går fremad dag for dag.

Anima: Hvad er den største trussel mod forbedret dyrevelfærd på EU-niveau og hvordan tror du man overvinder den?

Dan: Den største trussel for dyrene er hvis hensyn til markedet kommer før dyrevelfærd. Ligger man mere vægt på at gøre det muligt at producere så billigt som muligt end at beskytte dyr, så bliver køerne, grisene, hønsene, minkene og alle de andre dyr de helt store tabere