Dansk kyllingegigant dropper turbokylling 

20 april, 2020

Pressemeddelelse

Danmarks største fjerkræproducent Danpo siger farvel til den kontroversielle kyllingetype Ross 308, der er kendt for sine massive velfærdsproblemer. Beslutningen roses af dyreværnsorganisationen Anima, der kalder den et unikt gennembrud for dansk dyrevelfærd.  

Når forbrugerne står nede i supermarkedet og vælger kylling til aftensmaden, så vil det mere end hver tredje gang være en kylling fra Danpo. Nu melder producenten ud, at det fra 2021 vil være slut med turbokylling.

Med en nuværende produktion på omkring 50 millioner kyllinger årligt vil initiativet gøre Danpo til den største producent af langsommere voksende kyllinger i Nordeuropa.

Den seneste tid har virksomheder på stribe valgt at udfase turbokyllingen til fordel for langsommere voksende kyllinger, der er mere robuste og generelt har bedre sundhed. Det gælder blandt andet Lidl, Espresso House og Letz Sushi. 

Det store skifte i detail- og restaurationsbranchen har gjort det muligt for Danpo at beslutte en 100 % udfasning af den konventionelle industrikylling. 

"Danpo har i flere år ønsket at revolutionere branchen og komme væk fra den hurtigtvoksende industrikylling. Hvis vi skal være relevante i Danmark, så skal vi konkurrere på kvalitet og dyrevelfærd og ikke på hurtigere og billigere – ellers tror jeg ikke, vi har en berettigelse om 10 år. Jeg er rigtig glad for, at vi har fået virksomhederne og forbrugerne med på den her vigtige rejse,” udtaler Mark Juel Hemmingsen, direktør hos Danpo.

Sjælden ros fra dyreværnsorganisation
Dyreværnsorganisationer er enige om, at skiftet væk fra turbokyllinger er det vigtigste parameter, virksomheder kan ændre på for at øge dyrevelfærden for kyllinger.

Hos dyreværnsforeningen Anima får beslutningen sjældne roser med på vejen.

”Danpos initiativ er en game-changer uden lige. Turbokyllinger har ingen fremtid i Danmark på præcis samme måde, som vi så buræg forsvinde for få år siden. Danpo fortjener stor ros for at gå forrest i denne omstilling. Anima har i sine 20 år, så vidt jeg ved, aldrig rost et initiativ fra industrien, så når vi roser dette, så er det fordi, der er tale om et helt unikt gennembrud for dansk dyrevelfærd,” siger kommunikationschef hos Anima, Thorbjørn Schiønning. 

Anima vil fortsætte med at arbejde for at sikre, at kyllingers pladsforhold forbedres markant, og at flere kyllinger skal få adgang til det fri.

Fakta
Anima er en del af den internationale koalition, Open Wing Alliance, som arbejder for at udbrede den såkaldte European Chicken Commitment (ECC) – en ny minimumsstandard for detail- og foodservicesektoren. ECC’s hovedkrav er, at kyllingerne skal være langsommere voksende, og at de skal have minimum 33 % mere plads per dyr, end de nuværende lovkrav.

En konventionel Ross 308 kylling vokser fra ca. 50 gram til over 2 kg (slagtevægt) på bare 35 dage.

For mere information, kontakt:
Thorbjørn Schiønning
Kommunikationschef
ts@anima.dk
40 87 94 96

Foreningen Anima
info@anima.dk
35 10 70 70