EU vil vildlede forbrugere om æg

8 april, 2009

 

København - EU-Kommissionens afdeling for Landbrug og udvikling af landdistrikter vil snart foreslå, at den obligatoriske mærkning af æg fjernes. Siden 2004 har det været obligatorisk at mærke alle æg efter produktionsform, f.eks. økologiske æg, æg fra burhøns etc.. Dette har givet forbrugere mulighed for at træffe informerede valg, når de købte æg og flere europæiske supermarkeder har helt stoppet salget af friske æg fra burhøns.

Den danske kommissær Mariann Fischer Boel har stadig mulighed for at forhindre, at dette forslag bliver til virkelighed og dyreværnsforeningen Anima har derfor i dag afsendt en skarp protest mod kommissionens planer.

"Høner og forbrugere vil blive de store tabere, hvis EU-Kommissionen gennemfører sine planer om at sløre, hvordan æg produceres" udtaler Animas kampagnechef Joh Vinding og fortsætter: "Burhøns lever de dårligste liv af alle dyr i det industrielle landbrug og at fjerne en ordning, der har fået mange til at droppe brugen af buræg er et alvorligt anslag mod dyrevelfærden. Forbrugere skal også i fremtiden vide om deres påskeæg stammer fra en høne, der kan strække sine vinger eller er spærret inde i en fabrikshal."

Anima håber sammen med sine kollegaer i koalitionen ECFA (European Coalition for Farm Animals) at stoppe kommissionens planer og i stedet skærpe kravene til mærkning, så også produkter der indeholder æg forpligtes til at deklarere tydeligt, hvordan æggene er fremstillet.

Fakta om buræg

Burhøns lever på et areal, der ca. svarer til et A4-ark papir.

En høne sidder i gennemsnit 30 timer i bur for at producere et æg.

Burhøns får skåret op til 2/3 af deres næb af med en rødglødende kniv for at de ikke hakker på hinanden.

EU har fra 2012 forbudt traditionelle bure. Det bliver dog fortsat mulighed for at anvende såkaldte berigede bure, som ikke forbedrer hønernes velfærd.

Irma er den eneste danske supermarkedskæde, der ikke forhandler buræg.