Forskere: Fisk bliver deprimerede i fangenskab

16 juni, 2016

Samfundets stigende fokus på dyrevelfærd er nu begyndt at brede sig til en gruppe af dyr, der traditionelt er blevet overset: fiskene.

Fisk er mere komplekse, end man tidligere har troet. Ny forskning viser for eksempel, at depression er udbredt blandt laks i opdrætsanlæg. Det ses bl.a. ved, at en del af laksene i anlæggene er såkaldte "drop outs". "Drop outs" betegner fisk, som er stoppet med at vokse, og som flyder apatisk rundt i vandoverfladen, som om de har givet op.
 

Øverst: En sund og rask laks. Nederst: En "drop out" laks.
Foto: Ole Folkedal.

Forskerne målte fiskenes niveau af stresshormonet kortisol, og det viste sig at være væsentligt højere hos de deprimerede fisk. Desuden opdagede man, at de deprimerede fisks nervesystem, som regulerer stresshormonet, enten var overaktivt eller defekt.

De unaturlige forhold er skyld i stress og depression
Fiskenes depression skyldes, at de lever i et meget stressfyldt miljø. I opdrætsanlæggene er fiskene stuvet mange dyr sammen på alt for lidt plads. Det gør det svært for dem at svømme rundt, og de er tvunget til at leve op ad mere aggressive fisk, som de ikke kan slippe væk fra. De svage fisk i flokken har svært ved at få nok mad, og fiskene kan blive udsat for pludselige, unaturlige ændringer i lysforhold, vanddybde og strøm, som kan være stressende for dem. Alt dette resulterer i, at en del af dem dør, før de overhovedet når markedet.

Hjælp fiskene
Har du lyst til at prøve miljø- og dyrevenlige "fiskefileter"? Prøv vores opskrift på fredsfisk her.