Grov dyremishandling lukker stort slagteri

21 oktober, 2015

Massive protester har resulteret i, at et fransk slagteri må lukke efter videoafsløringer af dyremishandling. Det sker efter en dyreværnsforening har offentliggjort 50 timers særdeles blodigt videomateriale, der viser brutal behandling af køer, grise, heste og får. Flere af metoderne som vises i filmen bruges også i Danmark, bl.a. til at bedøve grise.

Optagelserne viser den barske virkelighed for dyrene, der ender deres dage på slagteriet i Alés i den sydfranske region Languedoc-Roussillon. Det er den franske dyreværnsforening L214, der har dokumenteret forholdene. Foreningen har efterfølgende overdraget optagelserne til de lokale myndigheder, der er gået ind i sagen, og 240.000 franskmænd har på kort tid skrevet under for en lukning af slagteriet. Myndighederne bekræfter efter en nærmere undersøgelse, at der var store problemer med både dyrevelfærd og hygiejne på stedet.

Fil Abattoir made in France - Alès (English subtitles)Her kan man se de rystende optagelser.

Optagelserne fra slagteriet dokumenterer:
- Grise der skriger af smerte, mens de langsomt kvæles af CO2; grise der ikke bedøves ordentligt af gassen, og som er ved fuld bevidsthed, når de får halsen skåret over. Den samme metode bruges på danske slagterier.

Køer der ved fuld bevidsthed får skåret halsen over. Nogle hænger ned fra loftet i en kæde omkring det ene ben, andre står i en slagteboks og smides efterfølgende ud på gulvet, hvor de vrider sig i smerte i flere minutter, før de til sidst forbløder - alt imens den næste ko i rækken kan se, hvad der venter den.

Heste der bliver slået af de ansatte; heste der bliver skudt med boltpistol uden at blive tilstrækkeligt bedøvet, og som hænges op i loftet og får halsen skåret over ved fuld bevidsthed; en hest får skåret hele benet af, mens den er ved fuld bevidsthed.

Får der får halsen skåret over uden bedøvelse, og hvor knivene er så sløve, at de ansatte må skære i dem flere gange, og hvor der går flere minutter, før fårene dør.

Efter befolkningens forfærdelse over forholdene, har Alés’ borgmester udtaltat han blev “rørt” af optagelserne, og foreløbigt har han lukket slagteriet, så en nærmere undersøgelse kan afdække lovbrudene.
 
Næppe et enkeltstående tilfælde
Hos Anima glæder man sig over, at slagteriet er lukket, men påpeger, at sagen fra Alés næppe kan ses som et enkeltstående tilfælde. Den stigende produktion af kød på verdensplan har resulteret i, at et slagteri typisk slagter tusind- eller titusindvis af dyr hver eneste dag, og hastigheden på slagterierne kan have alvorlige konsekvenser for dyrenes velfærd:
 
“Den grusomme behandling, optagelserne viser, er et resultat af den intensive slagteriproces, hvor de ansatte er under tidspres og ofte kun har sekunder til at håndtere det enkelte dyr. Det betyder, at der ikke altid er tid til at tjekke, om et dyr er blevet bedøvet ordentligt og om nødvendigt forsøge at bedøve det igen. Når jeg ser grise skrige af frygt og smerte, og ved at præcis de samme metoder anvendes i Danmark, så bliver jeg dybt rystet, og det er noget som vi bliver nødt til at stoppe”, siger Animas direktør Joh Vinding.
 
Den letteste måde at hjælpe landbrugsdyrene på er ved at skære ned på kødforbruget. Bestil vores hæfte med inspiration til grøn livsstil her.
 
En gris skriger og vrider sig i smerte, mens den gasses med CO2. Den samme metode bruges på danske slagterier.
 
Skud med boltpistol er ikke altid nok til at sikre, at dyrene bedøves ordentligt. Denne ko var ved fuld bevidsthed, da den fik skåret halsen over, og sprællede desperat, mens blodet sprøjtede ud på gulvet.