Hanen, der imod alle odds fik sin frihed

6 oktober, 2016

Historien om en hane i ægindustrien er normalt meget kort. En lille, dunet hanekylling kæmper sig ud af ægget og bliver aflivet få timer senere - slut. Det er den skæbne, som 3,5 mio. hanekyllinger hvert år møder i den danske ægindustri. De kan nemlig hverken bruges til æg- eller kødproduktion.

Men denne hanes historie er anderledes. Han har fået navnet Anton.

Som kylling må Anton være blevet forvekslet med en hønekylling. Kønssorteringen går hurtigt, så ind i mellem bliver en kylling ”fejlsorteret”. Han undslap aflivningen, men hvad for et liv fik han i stedet? Et trøstesløst ét af slagsen. Han blev kørt ud til en burægproducent, hvor han sammen med sine søstre blev spærret inde i et bur, der var så småt, at de ikke engang kunne strække vingerne ud.
 
 
Sådan levede de i over et år, indtil dagen kom, hvor de alle skulle aflives. Denne dag skulle ironisk nok vise sig at blive hans redningsdag. Animas redningstjeneste Frie Vinger var ude hos ægproducenten for at redde høns, og vi fik øje på Anton med det samme. Han var ikke til at overse, for han var meget større end hønsene. Alligevel havde han siddet i buret i over et år, uden ægproducenten havde opdaget ham. Vi tog ham ud af buret, og vi kørte ham og alle hønsene, vi havde reddet, i sikkerhed.
 
 
Anton kom til verden med alle odds imod sig og måtte gå så grueligt meget igennem – men til sidst fik han sin frihed. I dag bor han på landet på Fyn, hvor han nyder livet sammen med en flok høns (bl.a. nogle af dem, der blev reddet sammen med ham).