LANDBRUG & FØDEVARER MONTERER KAMERA I KYLLINGESTALD

8 februar, 2022

Anima har i flere år arbejdet for at give forbrugerne bedre indblik i konventionelle kyllingers forhold. I 2021 havde vi således en stor annonce i flere aviser, hvor vi bad Coop og Rema 1000 vise forbrugerne, hvor deres kyllinger kommer fra. Da hverken Coop eller Rema 1000 mente, at de kunne vise en kyllingeproduktion frem, satte vi en annonce mere i avisen. Denne gang udlovede vi en dusør på en halv million danske kroner til den landmand, der ville give Anima og journalister fri adgang til en kyllingestald i en hel produktionscyklus - fra kyllingerne sættes ud i stalden til de indhentes til slagtning.

Nu har brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer valgt at imødekomme en del af vores forespørgsel. De vil ikke give fri adgang til Anima og journalister, men de har sat et kamera op i stalden, som interesserede kan følge i de 35 dage en produktionscyklus varer. 

Hos Anima får initiativet en blandet modtagelse af kommunikationschef Thorbjørn Schiønning: 

“Vi synes helt sikkert, at det er et skridt på vejen til bedre åbenhed omkring dyrenes forhold i landbruget. Vi kommer til at følge streamen nøje og forholde os til indholdet undervejs. Som det ser ud foreløbigt er løsningen ikke optimal. Under de givne forhold kan det være svært at rigtigt at få indtryk af, hvor dårligt kyllingerne faktisk har det,” siger Thorbjørn Schiønning.

Han forklarer, at flere af de alvorlige dyrevelfærdsproblemer, som kyllingerne lider under, ikke kan ses ordentligt fra et kamera monteret i stalden. Det drejer sig blandt andet om smertefulde sår på benene og kyllinger, der er kollapsede. Men det monterede kamera giver trods alt et indtryk af, hvordan forholdene i en industriel kyllingeproduktion er anno 2022.

“Jeg er ikke bleg for at anerkende Landbrug & Fødevarer for det friske initiativ, det trods alt er. Organisationen præsenterer danskerne for et begrænset, men dog umiddelbart uredigeret indblik i en konventionel produktion. Når vi når til femte uge vil kyllingerne dårligt have mulighed for at strække vingerne, fordi de står så tæt, og det tror jeg, vil gøre indtryk på forbrugerne,” siger Thorbjørn Schiønning. 

Anima bemærker desuden at Landbrug & Fødevarer selv skriver at brug af billeder ikke er tilladt uden skriftligt samtykke fra brancheforeningen. Anima har rettet henvendelse for at bede om samtykke, da reel åbenhed også må betyde at andre aktører, herunder Anima selv, har mulighed for at klippe videomateriale sammen og præsentere dette for offentligheden. Landbrug & Fødevarer har tidligere forklaret at man ikke har noget at skjule.


Nedenfor er der en faktaboks, der beskriver de mest alvorlige problemer, som kyllingerne har. Vi har inddelt problemerne i “synlig på afstand” og “usynlig på afstand”. 

Du kan følge live-streamen ved at klikke her eller på billedet nederst på siden. 

Faktaboks: 

Synlig på afstand
  • Op til 20 kyllinger pr. kvadratmeter til sidst i produktionscyklussen. Den høje tæthed gør det svært for kyllingerne at udøve deres naturlige adfærd. 
Svært at se på afstand
  • Hasesvidninger (sår på benene)
  • Gangproblemer (tre fjerdedele af kyllingerne har unormal til svært besværet gang)
  • Vejrtrækningsbesvær
  • Kollapsede kyllinger