Med kalven i maven

26 august, 2019

Skriv under: Stop de ulovlige slagtninger af højgravide malkekøer i Danmark!


Stop de ulovlige slagtninger af højgravide malkekøer i Danmark

Danske mælkeproducenter sender hvert år over 1000 højgravide malkekøer til slagtning - også selvom det er ulovligt. Køerne sendes afsted til slagteriet med fuldt udviklede kalve i maven. Og kalvene - de overlever ikke. 

Synes du også, det er forkert? Skriv under og kræv, at landbruget stopper de ulovlige slagtninger af højgravide malkekøer. Hverken køer eller kalve fortjener denne skæbne. 

De ulovlige slagtninger er et stort svigt af  de gravide malkekøer, som er i en meget udsat position. Det falder ikke kun tilbage på den enkelte mælkeproducent, men på hele branchen. Fra mælke-mastodonten Arla, som står for godt 90% af den danske mælkeproduktion, til Landbrug & Fødevarer, som er landbrugets samlede brancheorganisation, og som er bekendt med de ulovlige slagtninger.

Din underskrift vil blive overrakt til Landbrug & Fødevarer. 

Mælkeindustriens skyggesider

Slagtning af gravide køer er hverdag i mælkeindustrien
Alle malkekøer bliver før eller siden slagtet. Typisk sker det, fordi de ikke længere giver nok mælk, eller fordi de rammes af en af de mange sygdomme og lidelser, som opstår i moderne fabrikslandbrug.

Det anslås, at danske mælkeproducenter årligt sender mere end 40.000 gravide (drægtige) malkekøer til slagtning. Det svarer til lidt over hver fjerde slagtede malkeko. Over 9000 af disse anslås at være i 7., 8. eller 9. måned. 

En ko er gravid i ni måneder - lige så længe som et menneske. I de sidste tre måneder af graviditeten er der derfor tale om kalve, der er tæt på at være fuldt udviklede.
Når en gravid malkeko bliver slagtet, kvæles kalven langsomt i livmoderen, når iltforsyningen langsomt ophører, og der er en risiko for, at kalvene lider, når deres mor bliver slagtet1. En dansk dyrlæge, Ole Caspersen, har beskrevet synet af kalven, der kæmper i maven:

Når ilt-tilførslen begynder at svigte til kalven, så begynder den at sparke voldsomt. Det er så kraftigt, at det kan ses uden på koen. Og det fortsætter 3-4 minutter2.
 

Ulovlig slagtning
Ifølge dansk lovgivning er det forbudt at slagte malkekøer, som er i den sidste tiendedel af graviditeten - de højgravide køer. På trods af dette, er der i løbet af blot de sidste fem år blevet politianmeldt 234 tilfælde, hvor en malkeko er blevet sendt til slagtning, selvom hun var i den allersidste del af graviditeten. Dansk forskning peger imidlertid på, at der årligt sendes over 1000 højgravide køer til slagtning i den sidste del af graviditeten3 .

Vil du vide mere?
I Anima mener vi, at danskerne har krav på at høre hele historien om, hvordan man laver mælk i Danmark.

Derfor har vi indledt en langsigtet indsats for at kaste lys over mælkeindustriens skyggesider.

Læs mere her og bliv klogere på de dele af mælkeproduktionen, som industrien ikke vil have, du kender til.

Ønsker du at se, hvordan det ser ud, når en gravid malkeko slagtes, og hendes kalv fjernes, kan du se en video her. Den er lavet af vores kollegaer i Frankrig og viser proceduren på et fransk slagteri. Der findes ingen danske optagelser af denne praksis, men den eksisterer også på danske slagterier. OBS: vi gør opmærksom på, at det er yderst ubehagelige billeder og ikke alle kan tåle at se dem.

Vil du dykke ned i tallene og lovgivningen. Tryk her og se, hvad lovgivningen siger om slagtning af gravide malkekøer, og hvordan vi er kommet frem til tallene bag kampagnen.


Stop de ulovlige slagtninger af højgravide malkekøer i Danmark


European Food Safety Authority 2017. Welfare insights on slaughter of pregnant animals.  
DR.dk
Dyk ned i tallene her