Stjernekokke serverede mishandlede ænder
19 november, 2013
Tremmerne trykker på den hvide mave, der endnu er øm efter sidste fodring. Anden forsøger at lindre smerten, ved at skifte position. Men buret er så lille, at den hverken kan vende sig om, eller rette sig op. Det er umuligt at flygte, når de kommer med slangen. Et greb om halsen, tvinger næbbet op. Slangen tvinges ned i dens hals. Modstand er nytteløst, selvom anden umuligt kan klare mere. Den tvangsfodres flere gange om dagen. En fedtet og gullig kornmasse skal få dens lever til at vokse til 10 dobbelt størrelse før den kan serveres som foie gras.
Foie gras betyder “fedt lever” og stammer fra gæs eller ænder. Det anses som en stor delikatesse og er ofte en del af menukortet på finere restauranter.
En video og en mængde billedmateriale, blev for få dage siden offentliggjort af den britiske avis The Mirror. Optagelserne stammer fra den franske producent Ernest Soulard, der bl.a. var leverandør for den britiske chefkok Gordon Ramsay og den danske michelinkok Thomas Rode.
Efter afsløringen af de elendige forhold har restauranten Kong Hans, hvor Thomas Rode er kok valgt at stoppe salget af al foie gras. De skriver på deres hjemmeside:
"Løgismose [har] besluttet helt at stoppe med at sælge foie gras, såvel i vores butikker som på vores restauranter. Selv om vi kun ganske få gange har fået leverancer fra den pågældende producent, så giver det ikke rigtig mening at gradbøje etikken på dette område. Andre leverandører har mere ordnede forhold, men er det godt nok?"
Derfor har Anima med øjeblikkelig virkning selvfølgelig stoppet vores kampagne og roser nu i stedet Løgismose og Kong Hans Kælder for at tage dette positive skridt for dyrene!
Efter afsløringen af de elendige forhold er Kong Hans helt stoppet med at sælge foie gras. En rigtig og flot beslutning.
Desværre er der stadig mange andre, der har foie gras på menuen. Her har ænderne haft det ligeså dårligt.
De foruroligende optagelser viser den uundgåelige tortur, som både ænder og gæs er tvunget til at gennemgå for at producere foie gras.
Et ande-mareridt
Mast sammen i små bure står de ænder, der skal bruges til foie gras. De er sølet til i opkast og flere ænder er bukket under for presset af de mange tvangsfodringer. De som har overlevet, er i store smerter fra brækkede næb og vinger. Skader er uundgåelige, når ænderne forsøger at flygte fra de bure, som holder dem fast.
Fuglene ligger døde eller døende i deres bure. Deres kroppe kunne ikke klare presset. Mange er dækket af snavs, gule korn eller opkast. Flere har smertefulde øjenskader og bylder. Alle tvangsfodres gennem en metal-tube, for at deres lever skal nå en størrelse, der er 10 gange så stor som normalt.
Al denne elendighed for en stor og usund lever.
Når smag trumfer etik
En dyrlæge udtaler: “Hvis kæledyr blev holdt under så rystende forhold, ville deres ejer blive stillet for en dommer. Ændernes forhold er simpelthen tortur. De er vandfugle, men har ingen adgang til vand. Faktisk har de ikke adgang til noget som helst.”
Ramsay har indtil videre stoppet alle indkøb fra Ernest Soulard, men har flere gange forsvaret brugen af foie gras, så længe ænderne har kunne leve i det fri. Flere dyrevenner tvivler dog på, at han vil kunne gøre det samme, efter offentliggørelsen af hans foretrukne leverandør.
Men er det tilstrækkeligt, at sige nej til leverandøren? Det mener hverken Anima, eller andre dyrevenner. Hvis stjernekokke virkelig tager dyrevelfærd alvorligt, må foie gras helt væk fra alle menuer!