Stop aflivning af 4,5 mio. kyllinger om året

24 marts, 2023

Hvert år aflives 4,5 mio. nyudklækkede, levedygtige kyllinger i ægindustrien i Danmark. Det skyldes ene og alene, at de er hanner og derfor ikke kan lægge æg.

Men nye teknologier gør det muligt at forhindre dette.

Med din underskrift kan vi lægge pres på de ansvarlige politikere for at få indført teknologien i Danmark. Skriv under her og hjælp med at stoppe drab på hanekyllinger:


Skriv under: Stop aflivning af hanekyllinger

Hanekyllingerne bliver udruget på rugerier, der leverer høner til ægproducenter. Hannerne aflives med det samme, da de ikke kan lægge æg. Deres liv er intet andet end et "spildprodukt" ifølge ægindustrien. 

 
Derfor gasses de små kyllinger få timer efter de er kommet til verden og kasseres som var de affald.
 
 

Det kan undgås...

Forskere har fundet en løsning på dette vanvittige spild af liv. Nye teknologier har nu gjort det muligt at bestemme kønnet i ægget, inden fosteret udvikler sig til en levedygtig kylling. 

De nye teknologier gør det muligt at frasortere hanekyllingerne på et tidligt stadie i æggene, ved at tage en prøve af lidt væske fra ægget, der kan afgøre kønnet.

Det vil sige, at hanekyllingerne kan blive skånet for at blive udruget i en kold og kynisk industri, kun for at blive gasset og dræbt med det samme.

... Men det sker hver eneste dag i Danmark

Aflivningen af hanekyllinger sker i forbindelse med alle former for ægproduktion i Danmark, også den økologiske.

“Mange forbrugere har ingen anelse om, at det foregår, og vi oplever, at især købere af økologiske æg bliver rystede, fordi de har troet, at problemet ikke forekommer dér. Netop fordi problemet er så omfattende, og det drejer sig om millioner af dyreliv, bør den nye teknologi hurtigst muligt implementeres i Danmark. Der er brug for handling nu”, fortæller Lina Lind Christensen, General Manager i Anima.

Flere lande forbyder aflivning

Tyskland, Frankrig, Luxembourg og Østrig har allerede forbudt den systematiske aflivning af hanekyllinger, og i Italien bliver det forbudt fra slut 2026. Det viser, at der er en vej frem - og Danmark bør følge trop.

I 2024 skete der endelig noget i Danmark. Den danske regering er parat til at indføre en dyrevelfærdsaftale, der blandt andet indeholder løftet om undersøgelser ift. at kunne stoppe den systematiske aflivning af hanekyllinger. 

LÆS MERE OM DYREVELFÆRDSAFTALEN HER

Det er virkelig gode nyheder, og Anima er meget glade for, at Danmark endelig ser i hanekyllingernes retning. Vi har længe forsøgt at gøre regeringen opmærksom på problemet, som da vi holdt en demonstration foran Christiansborg i 2023.

Hjælp os med at stoppe drab på hanekyllinger

Der er stadig mange problemer forbundet med ægindustrien - både i Danmark og udlandet.

Men med udviklingen af den nye teknologi betyder det, at vi kan sætte en stopper for et af problemerne, så vi kan spare millioner af dyr for unødvendig smerte. 

Skriv under her og gør aflivningen af hanekyllinger i Danmark til fortid!


Skriv under: Stop aflivning af hanekyllinger