Litauen forbyder pelsavl

28 september, 2023

Lige nu lyder der jubel fra dyreværnsorganisationer og dyrevenner i hele verden.

I går underskrev Litauens præsident nemlig den lov, der nu gør forbuddet mod pelsavl til virkelighed i landet!

Det er en kæmpe sejr for Litauen og alle os, der kæmper for af dyrene. Sejren viser endnu engang, at pels er på vej ud.

Med forbuddet bliver Litauen det 20. europæiske land, der forbyder al pelsavl. 

Det har været en lang og sej kamp endelig at få indført et forbud i landet, hvor pelsavlerne har sat alle kræfter ind på at modarbejde fremskridtet.. Men i sidste ende lykkedes det, og det beviser, at det er så vigtigt ikke at give op, men fortsætte arbejdet for dyrene. Nu skal de resterende ca. 40 minkfarme og 30 chinchillafarme i landet være lukket senest i 2027.

Organisationen, der har stået i spidsen for arbejdet i landet og kæmpet i mange år for pelsdyrene, er Tušti Narvai. Kampagneleder Gabriele Vaitkevičiūtė udtaler:

“I dag har Litauen skrevet historie og sat endnu et søm i den grusomme pelsindustris kiste. Dette forbud er en klar besked til resten af verden om, at unødvendig mishandling af dyr for pyntens skyld ikke længere vil blive tolereret.”

Hos Anima er vi helt enige. Litauens forbud mod pelsdyravl er en historisk sejr, der viser, at pelsavl er forældet, uetisk og ikke foreneligt med dyrevelfærd.



Afsløringer fra pelsindustrien

Dyreværnsorganisationen Tušti Narva har igennem flere år kunne dokumentere skrækkelige forhold for dyrene på landets pelsfarme, og derfor kan man undre sig over, at det har taget så lang tid, før politikerne har indset, at et forbud er nødvendigt.

Organisationen har blandt andet afsløret skadede og syge dyr, der ikke bliver passet ordentligt, døde dyr i burene, kannibalisme på flere farme, uacceptabel håndtering af dyrene, og tidligere i år viste skræmmende optagelser, hvordan mink bliver gasset ihjel på brutal vis.

Presset stiger på EU

Med endnu et europæisk land, der smider pelsindustrien på porten, stiger presset på beslutningstagere i EU, hvor et pelsforbud er til debat. Tidligere i år godkendte EU-Kommissionen det europæiske borgerinitiativ Fur Free Europe, der indsamlede mere end 1,5 millioner underskrifter fra EU-borgere, der støtter et forbud mod pelsfarme. Kommissionen er derfor nu forpligtet til at arbejde videre med, om sådan et forbud skal blive en realitet. 

Vil du støtte arbejdet for en pelsfri verden?