De Nye Kostråd: Skær ned på kødet
15 august, 2023
For første gang er de officielle kostråd ikke blot for din sundheds skyld, men også for klodens skyld. Opfordringen lyder på at spise mere plantebaseret - bælgfrugter og grøntsager - og væsentligt mindre kød, som dermed er en mere klimavenlig kost. Sådan lyder de grundliggende budskaber i de syv nye råd fra Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet på DTU.
Ifølge de nye kostråd, som markerer en væsentlig holdningsændring til danskernes kødforbrug, vil hver dansker kunne mindske deres CO2 udslip med hele 35 % ved at ændre sin kost. Det anbefales derfor nu, at man maksimalt spiser 500 gram kød om ugen. Det er første gang Fødevarestyrelsen sætter tal på en konkret mængde af kød i kostrådene, og dermed sendes et signal til danskerne om at se med mere kritiske øjne på deres madvaner.
Og der er mange gode grunde til at følge de nye kostråd og styre i retning af en grønnere livstil. Udover de åbenlyse fordele for klimaet og helbredet, så gavner en plantebaseret livstil nemlig også de mange millioner dyr, der hvert år slagtes for, at vi kan sætte kød på bordet.
Danskerne har generelt været gode til at efterleve de tidligere kostråd, så med de nye toner fra Fødevarestyrelsen er der god grund til at tro, at Danmark er på vej i en sundere, mere dyrevenlig og bæredygtig retning.