Luk blodfarmene - stop overgreb på gravide heste

17 januar, 2023

Nye optagelser afslører, hvordan titusindvis af heste lider på sydamerikanske “blodfarme”. Her bliver gravide hopper tappet for store mængder blod og udsat for alvorlig vanrøgt. Hoppernes blod bliver brugt til at fremstille unødvendige medicinske produkter til europæiske industrilandbrug. Hjælp os med stoppe overgrebene og lukke blodfarmene!


Skriv under: Stop blodfarmene nu!

Mister store mængder blod  - hver uge

Hver uge bliver de gravide hopper, der tilbringer hele deres liv på blodfarmene, tappet for farligt store mængder blod - op til 10 liter ad gangen. Det betyder, at hopperne mister omkring 25 % af deres samlede blodvolumen om ugen. Dette står på i en periode på ca. 3 måneder, hvor hopperne får tappet en mængde, der ligger meget langt over anbefalingerne, og det kan have fatale konsekvenser for hopperne.

Et team fra den tyske dyreværnsforening Animal Welfare Foundation og Tierschutzbund Zürich står endnu en gang bag afsløringerne af blodfarmenes brutale behandling af hestene. Helt tilbage i 2015 kunne de første gang dokumentere, at der findes blodfarme i Uruguay og Argentina, og sidste år var de tilbage for at undersøge farmene.

I de to lande tilsammen bliver flere end 10.000 heste udsat for blodfarmenes hensynsløse behandling, og afsløringerne viser, at forholdene bestemt ikke er blevet bedre - langt fra - selvom der er blevet indført krav om forbedringer, og lovgivningen er blevet strammet!
 

Se de afslørende optagelser i videoen herunder:

Unødig lidelse

Men hvad er overhovedet meningen med at tappe blod fra gravide dyr? Af hoppernes blod udvindes et hormon kaldet PMSG. Det er et fertilitetshormon, som industrilandbrug kan give deres dyr, fx grise, så landmanden kan styre, hvornår dyrene kommer i brunst.

Omvandrende skeletter

Hestene lever som semi-vilde dyr og er derfor ikke vant til at blive håndteret af mennesker. De er bange for båsene, hvor deres hoveder bliver spændt smertefuldt fast, og hvor de får tappet alt for meget blod.

Personalets “løsning” på dette problem er vold. Optagelserne viser, hvordan hopperne gentagne gange bliver slået med stokke på deres nakke, ryg og følsomme ben. Helt afstumpet bliver det, når personalet tæsker stokkene mod hoppernes kønsorganer. 

Disse oplevelser traumatiserer hopperne og forstærker deres frygt for båsene.

Der udvises generelt ingen omsorg for hopperne, og flere går rundt med ubehandlede, åbne sår og alvorlige skader på blandt andet benene. Flere af hopperne er alvorligt halte og afmagrede i sådan en grad, at de ligner omvandrende skeletter. I en nådesløs industri, hvor det er billigt at købe nye hopper til sin blodfarm, mener ejerne åbenbart ikke, at det kan betale sig at tage sig ordentligt at sine dyr.

Abort 1-2 gange om året

Udnyttelsen af hestene er grænseløs. På blodfarmene nøjes personalet ikke med at tappe de gravide dyrs blod, de aborterer også føllene. Fertilitetshormonet PMSG findes nemlig kun i hoppens blod i den første tredjedel af graviditeten, og derfor sætter personalet aborter i gang omkring dag 110 af drægtighedsperioden. De sydamerikanske hopper når derfor at blive drægtige hele to gange per år.

I Uruguay foretages aborterne manuelt, mens de bliver medicinsk sat i gang i Argentina.

Ingen dyr kan holde til den behandling i længden. Hopperne bliver typisk "taget ud af produktionen", når de er 6 år gamle. Enten dør de i foldene af blodtabet, mislykkede aborter eller andre alvorlige skader, eller de sendes til slagtning, når de ikke længere kan blive drægtige. Hopperne er typisk 3 år gamle, når de første gang tappes for blod.

Blodfarme bør forbydes

Også på Island udnyttes gravide heste til at fremstille PMSG. Anima har i løbet af 2022 sat fokus på de islandske blodfarme, og hvordan hopperne også her bliver udsat for systematisk vold. Sammen med flere andre organisationer har vi sat fokus på de skrækkelige forhold, og vi har arbejdet for at få lukket farmene ned og forbyde brugen af PMSG i både Danmark og resten af EU.

Efterfølgende er 25 % af Islands blodfarme lukket ned, og et lovforslag om forbud mod blodfarme behandles nu for anden gang.

Anima mener, at vi har brug for et europæisk forbud.
Det vil være med til at stoppe efterspørgslen, så blodfarme over hele verden vil lukke.


Heldigvis er der i Europa-Parlamentet et overvældende flertal for et forbud mod produktion og import af PMSG. Det er dermed op til EU-Kommissionen at lægge et forslag på bordet, der forbyder produktion og import af PMSG. Hjælp os med at overbevise Kommissionen om, at et forbud er den eneste rigtige vej at gå.


Skriv under: Stop blodfarmene nu!