Fremskridt i Aarhus: Forbyder turbokyllinger fra 2025

13 september, 2024

Aarhus Kommunes byråd har netop vedtaget at stoppe indkøb af turbokyllinger. Den nye politik træder i kraft fra 2025 og gør Aarhus til den første danske storby, der tager dette skridt.

Anima har arbejdet på at oplyse lokalpolitikerne i spørgsmålet og var til stede til den afgørende afstemning.

Bred opbakning
Forslaget var stillet af Liv Gro Jensen fra SF og løsgængeren Thure Hastrup. De forklarede, hvordan kommunen hidtil har indkøbt 45 tons kød fra turbokyllinger om året og om hvordan dyrene vokser så hurtigt, at deres ben og organer ikke kan følge med.

“Det er dyr, der i deres korte levetid lider virkelig meget. Politik handler om resultater, og derfor er jeg mega glad for at se den brede opbakning til at løfte dyrevelfærden, og forhindrer, at virkelig mange kyllinger skal leve et liv i stor lidelse”
sagde Liv Gro Jensen fra SF. Men i fremtiden vil hun gerne videre.

“Nu skal vi have implementeret forandringen, men jeg håber i fremtiden vi kan gå et skridt længere og sikre, at alle kyllinger i vores indkøb har mindst 2 dyrevelfærdshjerter”.

Helt fra staren af debatten var det tydeligt, at der var bred støtte og politikernes taler illustrerer, at turbokyllinger ikke længere anses for at være acceptable i Danmark.

"Det er et godt og helt nødvendigt forslag at stille" sagde Borgmester Jacob Bundgaard. "Det er kyllinger, som lever under nogle ret voldsomme forhold, og det er ikke i overensstemmelse med god dyrevelfærd"


Billeder fra interviews med byrådsmedlemmer på Aarhus Rådhus. Fra venstre: Liv Gro Jensen, Thure Hastrup og Christian Balle.

Her er hvad politikerne sagde under debatten, inden forslaget blev vedtaget:

Et bredt flertal på Christiansborg har allerede besluttet at udfase statslig indkøb af turbokyllinger, så det er kun naturligt, at vi som kommune følger trop. Ikke fordi Christiansborg gør det, men fordi det er det eneste rigtige at gøre.
Christian Baller fra De Konservative

Det er et opgør med dyremishandling.
Metin Lindved Aydin, Radikale Venstre

Venstre ser dette forslaget som et forskud på den naturlige udvikling, som vi ser lige nu i samfundet.
Mathilde Hjort Bressum, Venstre

Med den viden vi har erfaret, kan vi på ingen måde støtte den form for dyremishandling, som er tilfældet her.
Aase Pedersen, Socialdemokratiet

Hvad er turbokyllinger?
Turbokyllinger, typisk af racen Ross308, er kendt for deres unaturligt hurtige vækst - fra 50 g til to kg i løbet af kun 35 dage. Denne accelererede vækst fører ofte til alvorlige helbredsproblemer, hvor mange af fuglene ikke kan stå på deres ben. I 2023 indkøbte Aarhus Kommune hele 45 tons af disse kyllinger.

Turbokyllinge-produktion.

Den nye politik
Under den nye politik skal alle kyllinger, der indkøbes af kommunen, have mindst et hjerte i det statslige dyrevelfærdsmærke. Dette forventes at forbedre dyrevelfærden betydeligt uden at medføre væsentlige økonomiske konsekvenser for kommunen. Beregninger fra Magistraten i Aarhus kom frem til at det vil øge prisen på kylling med ca 28%, hvis alle kyllinger har mindst 2 hjerter, hvilket altså er et højere krav end det, som stilles i første omgang.

En dominoeffekt?
Initiativet i Aarhus følger en bredere tendens. I 2023 indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om at stoppe indkøb af turbokyllinger i alle statslige institutioner. Både  Roskilde- og Frederiksberg kommune har vedtaget lignende politik i 2024. Der tegner sig et billede af, at turbokylling skal helt ud af det offentlige indkøb. Skattepenge skal ikke være med til at finansiere en produktion, som danskerne tager afstand fra.

Anima vil nu række ud til alle landets kommuner og regioner og bede dem følge de gode eksempler.

"Nu er det bevist, at man der findes en afprøvet model for at skabe denne forandring, og så handler det bare om, at alle der køber ind for det offentlige kommer i arbejdstøjet og starter omstillingen", siger Animas direktør Joh Vinding


Skriv under: Stop mishandling i landbruget!