Kommuner på stribe siger nej til turbokylling

7 november, 2024

En stille revolution er i gang i de danske kommuner. Efter at Aarhus som den første storby vedtog at stoppe indkøb af turbokyllinger til kommunens institutioner har både Roskilde og Frederiksberg fulgt trop. Også Randers har taget en beslutning om at give kyllingerne bedre forhold. Og nu melder flere kommuner sig klar til at tage samme skridt. 

Fra storby til hele landet

Det startede i Aarhus Byråd, hvor politikerne blev rystede over at høre om de forhold, turbokyllingerne lever under. Derefter var beslutningen så godt som enstemmig: Aarhus ville ikke længere være med til at finansiere en produktion, hvor kyllinger vokser så hurtigt, at 3 ud af 4 ikke kan gå normalt. 

Kort efter fulgte Roskilde, hvor økonomiudvalget vedtog at stoppe indkøb af turbokyllinger allerede fra oktober 2024. "Det gør mig stolt og glad, at vi som kommune har valgt at gå foran, når det kommer til dyrevelfærd ved at udfase turbokyllinger" forklarede borgmester i Roskilde Kommune Tomas Breddam. Også på Frederiksberg var der bred politisk enighed om, at turbokyllinger ikke hører hjemme i de kommunale indkøb. 

Turbokyllinger i stald

En typisk konventionel kyllingeproduktion.  

Flere på vej 

Nu melder Gentofte, Sorø, Odder og Fredensborg sig klar med lignende tiltag. 'Det har været en øjenåbner for mange politikere at høre, hvordan disse kyllinger kun lever i 35 dage, og hvordan mange af dem dør af hjertestop, før de når slagtealderen' fortæller Joh Vinding, direktør i Anima. 

I flere andre kommuner er processen allerede i gang. Politikere fra både højre og venstre har reageret med chok, når de lærte om turbokyllingernes forhold og er nu parate til at handle. Det handler nemlig ikke kun om dyrevelfærd. Det handler om, hvilket samfund vi ønsker at være og tage ansvar for, hvad vi serverer i vores offentlige institutioner. 

Glade kyllinger

Fra skepsis til handling
Bekymringen har ofte været økonomien. Men erfaringerne fra de kommuner, der allerede har taget skridtet, viser at omkostningerne er begrænsede. I Aarhus har man beregnet, at selv med højere dyrevelfærdskrav end det som stilles i første omgang vil prisforøgelsen kun være omkring 28% - en udgift mange finder acceptabel, når alternativet er at støtte dyremishandling.

Fremtiden tegner lys
Med de store kommuners beslutning er der skabt en model, andre kan følge. "Nu er det bevist, at der findes en afprøvet vej til forandring," siger Animas direktør Joh Vinding. "Det handler bare om, at alle der køber ind for det offentlige kommer i arbejdstøjet og starter omstillingen."

Anima arbejder nu på at kontakte samtlige danske kommuner og tilbyde hjælp til omstillingen. For hver kommune der siger fra, reddes tusindvis af kyllinger fra et liv i ekstrem lidelse.