Irland forbyder pelsdyravl
Et nyt regeringsgrundlag i Irland mellem partierne Fianna Fail og De Grønne vil forbyde og udfase pelsdyravl over 3 år. Det traditionelle landbrugsland Irland slutter sig hermed til en stadigt voksende liste af lande, der mener pelsdyravl er uetisk og derfor har forbudt industrien.
Forbuddet i Irland er sidste nye skridt på vejen for et Europa uden pelsdyropdræt, et scenarie, der i de seneste år er blevet mere og mere realistisk. Seks Europæiske lande har nu totale forbud mod pelsdyravl, fire har så strenge velfærdskrav, at industrien er umuliggjort, tre lande har forbudt dele af pelsindustrien, og to lande diskuterer forbud på højt politisk niveau (se oversigten nederst).
”EU-kommissionen vurderede i 2001 pelsdyrenes velfærd i en rapport fra ekspertgruppen SCAHAW. Eksperterne var enige om, at industrien skabte seriøse problemer for alle arter, der opdrættes for deres pels. Dette faktum er roden i den generelle pelsmodstand. Hvorfor skal vilde dyr spærres inde i små bure, hvor vi ved, de har det dårligt, for at lave et produkt, som der er mange alternativer til?”, spørger Animas kampagnechef Joh Vinding og fortsætter: "Irland er et traditionelt landbrugsland, og beslutningen viser tydeligt, at det intet har med landbrug at gøre at indespærre vilde rovdyr i små trådbure.
Samtidig med de politiske fremskridt giver modekæder og forbrugerere i stigende grad pels den kolde skulder. Alene i Danmark findes der over 100 kendte mærker med en pelsfri politik.
”Pelsmodstanden vokser dag for dag i takt med, at nye undercoveroptagelser fra pelsfarme ser dagens lys. Man skal være mere end almindelig kynisk for at kunne købe tøj med pels, når man først har set virkeligheden på en pelsfarm,” udtaler Joh Vinding.
OVERSIGT OVER DEN POLITISKE SITUATION
Disse lande har totale forbud mod pelsdyravl:
- England
- Skotland
- Østrig
- Kroatien
- Bosnien-Hercegovina
- Irland
Disse lande har strenge krav til pelsdyrs velfærd, som umuliggør industrien:
- Tyskland
- Schweiz
- Bulgarien
- Italien
Disse lande har taget skridt for at forbyde pelsindustrien. F.eks. ved at forbyde ræve- og chinchillaavl:
- Sverige
- Holland
- Danmark
Disse lande diskuterer på højt politisk niveau et forbud mod pelsdyravl:
- Belgien
- Norge