Forskere får millioner af Kopenhagen Fur

29 juni, 2012

Danske forskere fra Aarhus Universitet har gennem længere tid hævdet, at der var god dyrevelfærd på minkfarme. Forskerne har rådgivet danske politikere og myndigheder i spørgsmålet. Men de samme forskere har gennem de seneste år modtaget over 20 millioner kr. fra minkavlere, afslører Politiken i dag. Samtidig sidder pelsdyravlerne direkte i det koordinationsudvalg, som bestemmer, hvilken forskning, der skal udføres på universitetet. 

Man får hvad man betaler for
Tabel over støtte fra Kopenhagen Fur til danske forskere
Forskernes udtalelser er altid blevet hilst velkomne af minkavlere og politikere, der vil holde hånden over erhvervet. Hver gang miserable forhold er blevet afsløret, har forskerne stået klar med udtalelser om, at sådan var virkeligheden slet ikke. Mink havde det fint i de små bure. Dette til trods for de mange billeder af lemlæstede dyr og mange lovovertrædelser, som gennem årene er fundet på minkfarme i Danmark og andre lande i Europa.

Men ville minkavlere betale enorme millionbeløb til forskere, der sagde, at dyrevelfærden er så dårlig, at det kræver dyre økonomiske omstillinger, eller måske endda et forbud mod minkfarme? Det kan vist kun de mest naive forestille sig.

Danske minkfarme 2009
Minister med skyklapper
Anima har tidligere konfronteret fødevareminister Mette Gjerskov med oplysningerne om forskernes økonomiske afhængighed af den branche, de skal undersøge. Her svarede ministeren, at hun havde fuld tiltro til forskerne uden nogen nærmere begrundelse. Det er skammeligt, at man vælger at ignorere de veldokumenterede problemer med dyrevelfærden, fordi man vil beskytte erhvervet. Dyrene betaler prisen med forstyrret adfærd og grimme bidskader.

Per Clausen fra Enhedslisten udtaler til Politiken "Vi har igen og igen fået at vide fra myndighedsberedskabet på Århus Universitet, at der ikke var problemer med velfærden for minkene. Dette skal nu ses i lyset af, at forskerne har arbejdet tæt sammen med det erhverv, der har store økonomiske interesser i konklusionerne. Det går simpelthen ikke." 




Problemerne er virkelige
Det må være slut med at være så naiv. EUs eksperter så i 2001 på al eksisterende forskning og konkluderede, at de nuværende pelsfarme skaber alvorlige problemer for alle arter, der opdrættes for deres pels.  

Dyreetisk Råd slog allerede i 2003 fast, at der var store problemer i minkavl og udtalte:  "Der er velfærdsproblemer i pelsdyrproduktionen, og at de eksisterende indhusningssystemer ikke i tilstrækkelig grad tilgodeser dyrenes adfærdsmæssige behov."

I 2021 sagde Rådet i en ny udtalelse, at det er uacceptabelt at holde mink i de bure, som findes på danske minkfarme

Der er massive problemer med dyrevelfærd på minkfarme, og det er op til politikerne ikke at tage den sponsorerede forskning for gode varer. I stedet burde man straks indføre et forbud mod minkavl, som det allerede findes i hovedparten af Europa