Nye chok-billeder: Monsterræve lider fortsat i Finland

18 april, 2018

Sidste år blev det afsløret, hvordan ræve i Finland skam-avles for at producere pels til modetøj. Nu viser nye optagelser, at dyrene fortsat pines.

Nye billeder fra organisationen Oikeutta eläimille viser ekstremt overvægtige dyr med alvorlige øjenbetændelser, stærkt deforme poter og enorme hudfolder. Rævene holdes i små og nøgne trådnetbure. Ifølge dyrlæger påfører disse tilstande dyrene ekstrem smerte.

- Årsagen til at dyrene lider er pelsindustriens grådighed. Større skind betyder flere penge til avlerne. Skindene fra disse dyr ender så med at blive brugt til luksustøj hos modehuse som Burberry, Chanel og Prada, siger Kristo Muurimaa fra den finske organisation.

De fleste ræve har monsterstørrelse
Ifølge undersøgelsen er de enorme ræve snarere reglen end undtagelsen. I forbindelse med den sidste pelsauktion i Helsinki, var over 50% af alle skind fra blåræve i kategorien for den største størrelse.

En undersøgelse udført i 2012 fandt, at den gennemsnitlige vægt af avlede ræve i Finland var 19,4 kg. I naturen vejer de samme dyr fra 3 til 5 kg. (Turkistalous 5/2013, p. 11–13)

Efter afsløringen sidste år har flere store modefirmaer annonceret, at de stopper med at bruge ægte pels. Der er bl.a. tale om mærker som Gucci, Versace og Michael Kors. Byen San Francisco har endda forbudt salget af pels helt.

- Produkterne af disse forpinte og lidende dyr bliver solgt lige her i Danmark til forbrugere, der tror, at når de køber dyrt tøj, så er der også tænkt på dyrevelfærd. Men det er rent fup, for når firmaer bruger pels, så er der altid et dyr, som har betalt en høj pris med et helt liv i et bur, siger Animas direktør Joh Vinding.Modefirmaer vender det blinde øje til
De modefirmaer som bruger pels fra farmene har næsten alle en politik om at vise ansvarlighed i forhold til den pels de bruger. Burberry skriver bl.a. at de kun bruger pels fra farme, der kontrolleres og hvor pelsen kan spores tilbage til farmen. Samtidig må ingen dyr lide og der skal være en høj standard for dyrevelfærd.

- Hvis dette er sandt, så ved firmaerne enten præcis, hvad der foregår men vælger at ignorere dyrenes lidelser. Eller også så bliver de selv fuppet af pelsbranchen og giver ukritisk deres kunder et falsk billede af, hvordan dyrene har det, uden at kigge bag facaden, siger Animas direktør Joh Vinding.

- Nu må firmaerne stramme op og erkende, at pels ingen fremtid har i ansvarlig mode.

Burberry er tidligere blevet fanget i skandaler om dyrevelfærd, da de på skjult kamera blev fanget i at sælge kaninpels fra rædselsfarme, som man kan se i denne video: 


Pelsdyravl skal forbydes
Anima arbejder for at få pels helt ud af moden. Vi gør det både ved at samarbejde med firmaer om at indføre en pelsfri politik og at stoppe produktionen af pels. I Danmark er rævefarme allerede forbudt. Nu skal vi have denne lov spredt til resten af Europa. Du kan gøre en forskel ved at skrive under for et forbud mod pelsfarme i Polen.

Skriv under: Forbyd rævefarmene i Polen