EU forbyder hunde- og kattepels

22 november, 2006

 

Helt som forventet meddelte EU-kommissionen d. 20. november, at man vil introducere et forbud mod hunde- og kattepels gældende for hele EU.

I Danmark har Anima, Inges Kattehjem og Dansk Kennelklub samarbejdet om et forbud, siden Anima kunne dokumentere en omfattende handel med pelsprodukter fra hunde og katte. Hunde- og kattepels bliver anvendt til alt fra pelshuer til kanter, kraver og endog i kattelegetøj. Efter en stor underskriftindsamling var der bredt flertal i folketinget for et dansk forbud mod handlen, og nu har EU valgt at tage samme skridt.

Beskeden vi har modtaget fra EUs forbrugere har været klar og tydelig. De finder det uacceptabelt at opdrætte hunde og katte for deres pels og ønsker ikke at produkter, der indeholder sådan pels bliver solgt på det europæiske marked, udtalte kommissær for sundhed og forbrugerbeskyttelse, Markos Kyprianou.

Over to millioner hunde og katte beregnes hvert år at måtte lade livet på den mest grusomme vis. Filmoptagelser har gentagne gange vist, hvordan dyr bliver flået levende for deres pels.

Dette er en stor sejr for Anima, der var den første organisation i Danmark, som tog problemstillingen op, og ikke mindst for de dyr, som forhåbentlig nu vil få sparret deres liv for en overfladisk mode.

Desværre vil der stadig være problemer for dyrene, da efterspørgslen efter pels i Asien er stigende, bl.a. pga. massiv dansk markedsføring af minkpels, og fordi pelshandlere fortsat skruppelløst fejlmærker pelsprodukter for at gøre dem lettere at sælge. Blandt de mange billige pelsprodukter, der findes i modebutikker og dyrehandlere, vil der utvivlsomt stadig findes hunde- og kattepels til salg. Selvom dette er et stort fremskridt og en glædens dag, bør vi huske på, at så længe der er efterspørgsel efter pels, vil dyr i Asien eller Danmark betale prisen med deres velfærd og liv.

Det kræver 12 til 15 voksne hunde at lave en pelsfrakke af hundepels.

Der dræbes 24 katte til en kattepelsfrakke.

Hundepels kaldes ofte: Gae-wolf, sobaki, Ræv, Asian jackal, vaskebjørn, goupee, loup d'Asie, Corsac fox, dogues du Chine

Kattepels kaldes ofte: kanin, house cat, vild kat, katzenfelle, rabbit, goyangi, mountain cat

EU-kommissionens plan er at: 

Blokere for import af hunde- og kattepels ved unionens grænser

Straffe personer, som handler med hunde- og kattepels

Opfordre medlemslande til at dele information om, hvordan man kan identificere hunde- og kattepels.

Kommissionen mener, at medlemslandenes forpligtelse til at udføre kontrol ift. om hunde- og kattepels importeres til deres land vil tegne et klarere billede af, hvor stort omfanget af handlen er og hvor produkterne stammer fra.