Historisk: Norge forbyder pelsdyravl

29 januar, 2018

I et nyt regeringsgrundlag er den norske regering blevet enig om et forbud mod landets mink- og rævefarme.
 
De eksisterende 300 pelsfarme i Norge vil blive udfaset i løbet af de næste 6 år, mens det ikke længere vil være muligt at åbne nye farme.
 
Norge bliver hermed det første land i Norden, der forbyder pelsdyravl totalt.

"Det er en fantastisk sejr for arbejdet med at stoppe pelsindustrien i Europa," siger Animas kampagnechef Thorbjørn Schiønning. "Det er en stærk politisk tendens, at man siger stop for at holde rovdyr hele deres liv i små bure, bare for at lave et stykke tøj. Sidste år så vi forbud i Tyskland og Tjekkiet. Danmark ender med at blive meget isoleret i spørgsmålet, hvis de danske politikere ikke vågner op".

Populært forbud

Beslutningen i Norge følger en årelang debat, der har vendt et stort flertal af befolkningen mod industrien. I en måling udført i 2014 erklærede 68% sig som modstandere af pelsdyravl. I Danmark, og resten af Europa, ønsker et flertal i befolkningen pelsdyravl forbudt.

Ved flere lejligheder er der udgivet dokumentation for, at mink og ræve bliver behandlet elendigt på farmene. Efter årsvis med afsløringer af skambidte dyr, fik politikerne nok.

I 2015 udkom dokumentarfilmen 'Pels', der i Danmark blev vist på DR2. Den viste psykologen Frank Nervik, som arbejdede i skjul på norske pelsfarme, hvor han fra avlere modtog instruktion i at skjule dårlig behandling af dyrene for myndighederne og at ignorere dyrenes lidelse ved fx store bidsår. Hele filmen kan ses her.

Branche i krise

Over hele verden er pelsindustrien i krise, og priserne for salg af et minkskind dækker ikke produktionsomkostningerne. Det sker samtidig med, at internationale modehuse som Gucci, Armani, Hugo Boss og Michael Kors de seneste år har droppet pels fra deres kollektioner.
 
“Det er et gunstigt tidspunkt at planlægge en afvikling af minkavl i Danmark. Vi har allerede et forbud mod rævefarme, og nu handler det om at når man har sagt A, må man også sige B,” udtaler Thorbjørn Schiønning.