Minkfarme får dødsstød
Dyreværnsorganisationen Anima glæder sig i dag, hvor Sveriges regering fremsætter et lovforslag i Rigsdagen, som medfører afviklingen af Sveriges ca. 180 minkfarme. Loven vil træde i kraft fra 2007 med fuld gyldighed fra 2009.
Loven kommer som følge af flere officielle rapporter, der har konstateret, at minks naturlige adfærd ikke kan udleves i de nøgne metalbure på omkring 0,25m2, hvor de holdes. Bl.a. har minken ikke mulighed for at svømme (mink har svømmehud mellem deres tæer og jager ofte under vandet i naturen), klatre, grave og jage. De manglende udfoldelsesmuligheder giver sig udslag i stereotyp adfærd hos dyrene. Minken, som er et vildt rovdyr, reagerer ved at gøre skade på sig selv.
Europarådet krævede i 1999, at betydelige stereotypier hos mink skulle stoppes ved konstruktion af nye systemer på pelsfarme, og såfremt dette ikke kunne lade sig gøre, burde produktionen stoppes.
Sverige forbyder ikke minkindustrien, men gennemfører en lov, der kræver, at dyrene får mulighed for at leve mere naturligt, hvilket vil umuliggøre industrien. Tidligere har svenske myndigheder konkluderet, at industrien har brudt dyreværnsloven i mere end 15 år uden indgriben. Tidligere har England og Østrig valgt at forbyde industrien på et etisk grundlag, mens Schweiz har fulgt samme model som Sverige. Italien har ligeledes vedtaget lovgivning, der vil lukke landets minkfarme. Denne lovgivning træder i kraft i 2013. En lang række andre EU-lande ventes inden for få år at være klar til at tage samme skridt.
Næsten 13 millioner danske mink lever under de samme elendige forhold, som de svenske politikere nu gør op med.
"Pelsindustrien er på vej til at blive fortid i et Europa, der lægger stadig større vægt på dyrevelfærd," udtaler Animas formand Joh Vinding og fortsætter: "At holde vilde dyr indespærret i små bure er uforeneligt med ånden i dyreværnsloven. Danmark bør umiddelbart tage Europarådets anbefaling om at stoppe stereotyp adfærd til efterretning, og hvis dette ikke sker inden for en stramt defineret frist, bør de afvikle industrien, som det nu sker i Sverige."