Pels er giftigt konkluderer dansk-tysk undersøgelse

16 august, 2023

 

Prominente tøjprodukter rettet mod børn og unge indeholder giftige kemikalier. Således konkluderer ny rapport, der baserer sig på laboratorietests fra det uafhængige tyske laboratorium Intertek.

De giftige kemikalier bliver indført, når pelsen renses og garves. I denne proces, som ofte foregår i Kina, anvendes tungmetaller, opløsningsmidler og pesticider. På mennesker kan disse kemikalier bl.a. virke hormonforstyrrende, allergi- og kræftfremkaldende.
Fundene i den danske rapport er i overenstemmelse med tidligere undersøgelser i Tyskland og Italien, hvor en lang række internationale mærker blev testet positive for giftige kemikalier, herunder luksusmærket Gucci.

SE HELE RAPPORTEN HER

Det er skræmmende, at tøjprodukter rettet mod børn kan indeholde så mange giftige kemikalier – det tror jeg ikke, der er mange forældre, der er opmærksomme på. Det bedste alle kan gøre for at beskytte sig selv. er selvfølgelig at undgå pels. Her kan firmaerne passende give en hjælpende hånd ved at tage pelsen helt ud af produkterne”, forklarer Animas direktør Joh Vinding og fortsætter, ”nu sender vi resultaterne videre til politikere og modefirmaer, og så vil vi starte en oplysningskampagne, så denne viden kan komme ud til forbrugerne.

I testen af tøj til børn og unge indgik i alt 6 produkter fra bl.a. Canada Goose, Ver de Terre, Modström og Bahne – alle indeholdt giftige kemikalier. Her er en kort oversigt:

  • Alle produkter indeholdt formaldehyd, som virker allergi- og kræftfremkaldende.
  • Alle produkter indeholdt NPEOer, som er hormonforstyrrende.
  • 4 af 6 produkter indeholdt krom, som potentielt kan forårsage allergier. (inkl. Ver de Terre)
  • 2 af 6 indeholdt krom VI, som er stærkt allergi- og eksemfremkaldende. (inkl. Bahne)
  • 2 af 6 indeholdt PAHer, som er kræftfremkaldende. (inkl Bahne)

I nogle af værdierne overskrides EU’s kemikalieregulativ REACH. I andre befinder værdierne sig under disse grænser – og for nogle kemikalier er der slet ikke blevet sat grænser for kemikalier i pels.

EU’s kemikalielovgivning er blevet kritiseret for ikke at beskytte borgernes sundhed nok, og derfor er det op til virksomhedernes samvittighed at begrænse eller eliminere brugen af disse kemikalier så meget som overhovedet muligt – uagtet lovgivningens nuværende udformning", slutter Joh Vinding.

Rapporten er udarbejdet for Anima, og tests er udført af det uafhængige laboratorium Intertek i Tyskland.

GÅR DU IND FOR PELSFRI MODE? SÅ GIV DIT LØFTE OM ALDRIG AT KØBE PELS HER

Her er oversigten over de produkter vi testede:
 Canada Goose, flyverdragt (18-24 måneder)
 Ver de Terre, flyverdragt (18 måneder)
 Sofie Schnoor, vest (4 år)
 Bahne, hue (3 år)
 Bahne, jakke (til unge)
 Modström, jakke (til unge)