Sælpels forbudt

15 februar, 2006

Italien stopper import af sælskind
Nyt slag mod Canadas sæljagt baner vej for dansk importforbud

Italiens modeindustri har gjort landet til en af de vigtigste importører af sælpels. Indtil nu. Mandag meddelte Italiens regering, at de midlertidigt stopper import af sælskind og andre produkter fra sæler.

Italiens viceminister for handel, Adolfo d'Urso meddelte importstoppet under en pressekonference med dyreretsorganisationen Lega Antivivisezione, LAV.

Importstoppet betyder, at der ikke vil blive givet importlicenser til sælprodukter i de kommende måneder. Samtidig arbejdes der på et forslag til lovgivning, som vil gøre importforbudet permanent ved en afstemning i landets parlament. Loven vil komplementere det eksisterende forbud mod import af hunde- og kattepels.

Italien var det første land i EU, som forbød hunde- og kattepels, hvorefter Danmark fulgte. Vejen er nu banet for, at Lene Espersen kan gribe til handling, som hun gjorde da, udtaler Animas formand Joh Vinding og fortsætter: Sæljagten er reelt set nedslagtning, og Canadas myndigheder har selv dokumenteret brutale overgreb på dyrene hvad enten jagten er foregået med køller eller rifler. Jagten begynder igen til marts og Justitsministeren bør handle nu før det er for sent.

Fakta om forbud mod import af sælprodukter:

  • Mexico forbød i januar 2006 import af alle produkter fra havpattedyr, herunder sæler.
  • I januar 2006 stoppede Grønlands hjemmestyre import af sælskind fra Canada.
  • Holland begyndte en debat om importforbud af sælpels i december 2005, og en beslutning ventes truffet inden for de nærmeste måneder.
  • Belgien lancerede et forslag om importforbud mod sælskind i maj 2004, hvilket ventes snart at blive vedtaget i landets parlament.
  • USA:s Marine Mammal Protection Act blev vedtaget i 1972 og forbyder import og eksport af produkter fra havpattedyr.
  • EU indførte restriktioner mod handel med produkter fra sæler af en vis alder i 1983, men restriktionerne har ikke haft den ønskede effekt.
  • I 2004 diskuterede Europarådet en stillingtagen mod kommerciel sæljagt og medlemslandende opfordredes til at indføre nationale forbud. En afstemning om spørgsmålet ventes at finde sted i april 2006.