Rystende billeder: i Finland avles ræve i monsterstørrelse

30 november, 2021

Det ligner billeder taget ud af gyserfilm. Ulykkelige, stakkels gespenster sidder i trøstesløse bure, deres hud hænger i tykke folder, og øjnene er blodige og betændte inde bag den tykke pels.

Men det er virkelighed. Billederne er taget på Finlands rævefarme i oktober 2021 og viser den brutale sandhed, som pelsbranchen ikke vil have, at nogen skal kende til.

Udover at de sidder indespærret i bure hele livet, lider disse ræve også under pelsindustriens hensynsløse avl. Det er ikke for meget at sige, at de er skamavlede. Dyrene er svært overvægtige, har skæve ben og deforme poter. De bevæger sig meget besværet og er i risiko for følgesygdomme som hjerteproblemer og smertefuld gigt.

Vil du være med til at kæmpe for pelsdyrene? 

 

 

 

De voldsomme hudfolder betyder, at pelsen krænges indad og hårene omkring øjnene rører derfor konstant øjets overflade. Det er en meget smertefuld tilstand, som fører til alvorlige øjenskader - og det kan betyde, at rævens øje til sidst brister.

Se en dyrlæge sætte ord på de lidelser, som skamavlede ræve går igennem:

Den finske dyreværnsorganisation Oikeutta Eläimille (‘Retfærdighed for dyr’) har sammen med den britiske afdeling af Humane Society International afsløret forholdene og optaget bevismaterialet på rævefarme i Österbotten, Finland. 

Holdet besøgte tre farme sammen. På alle farmene fandt de ræve med alvorlige lidelser. Men hold nu fast - to ud af de tre farme bærer et “dyrevelfærdsmærke”! Det indebærer, at det finske pelsauktionshus Saga Furs garanterer “det højeste niveau af dyrevelfærd’!

Finland er Europas største producent af rævepels. Her avles og aflives mellem 1 og 2 millioner ræve om året, hvert år.

Der findes ikke ‘god velfærd’ i bur

Monsterrævene på farmene i Österbotten udsættes for store fysiske lidelser på grund af deres overvægt. Men uanset fysikken bliver ræve i bur aldrig foreneligt med god dyrevelfærd. Det er mental tortur for aktive rovdyr som ræve, når de holdes i bur og ikke kan følge deres instinkter. I det fri ville de bevæge sig over store afstande - i buret er der ingen adspredelse eller plads til naturlig adfærd.

I 2009 vedtog Danmark et forbud mod rævefarme, efter Anima havde lagt mange kræfter i en årelang kampagne for de danske ræve. Det var en kæmpe sejr for dyrene, og i dag sidder ingen ræve længere i bur i Danmark!

I dag kæmper vi fortsat for, at ingen dyr - hverken ræve, chinchillaer, mårhunde eller mink - skal lide for deres pels. Anima samarbejder med dygtige dyreværnsfolk i flere lande, blandt andre Polen, Ukraine, Rusland, Litauen og Estland. Her bidrager Anima med ekspertise og ressourcer, så problemet tackles flere steder på samme tid, og farme ikke flytter fra land til land. Og det virker! Polen, Litauen og Ukraine har alle fremsat lovforslag om at forbyde pelsavl. Og Estland har for nylig vedtaget et forbud mod pelsdyravl i landet.

I Danmark sætter vi lige nu alle kræfter ind på at få politikerne til at indse, at det villle være en historisk fejltagelse at lade minkfarmene genopstå i 2023, hvor det nuværende midlertidige forbud står til at ophøre. Sammen med dyrevenner lægger vi pres på regeringen og stopper ikke, før Danmark har et forbud.


Skriv under: Forbyd minkavl i Danmark

Ønsker du også et forbud mod minkavl i Danmark? Skriv under i dag!