Spækhuggeren Keto: et helt liv tvunget til underholdning

15 maj, 2019

Keto er en ud af seks spækhuggere, der lige nu lever indespærret i delfinparken Loro Parque på Tenerife.
 
Hvert år sender rejseselskabet TUI tusindvis af turister til parken for at se Keto og de andre optræde under horrible forhold, der gør dem stressede og frustrerede.

Hos Anima arbejder vi fortsat på at få TUI til at stoppe med at sende gæster til parken og dermed droppe støtten til de frygtelige shows.
 


Skriv under: TUI, delfiner & spækhuggere hører til i det fri


Ketos historie
Keto er avlet til underholdning og lever sit sørgelige liv som en turistattraktion, hvor han tvinges til at imponere hujende gæster med de kunster, han har lært gennem årene i fangenskab.
 
Men han har aldrig fået lov til at gøre den ene ting, som han fortjener allermest: Keto har aldrig svømmet i det åbne hav, hvor han hører til. 

Derimod er han født i fangenskab i 1995 i forlystelsesparken SeaWorld og har i sin levetid været udlånt ud til flere forskellige dyreparker. 
 
Her er hans liv blevet kontrolleret af mennesker, der blandt andet har bestemt, hvornår han må spise, og hvornår han skal underholde.
 
Modsat i naturen, hvor spækhuggere lever tæt sammen i flokke, blev Keto fjernet tidligt fra sin mor og familie og lever nu det meste af tiden isoleret i bassinerne i Loro Parque, hvor han har været siden 2006.


 
Ketos foruroligende adfærd i fangenskab
Keto er tidligere blevet set svømme direkte mod trænere med åben mund, og han har flere gange ikke reageret korrekt på instruktioner.

Han har undladt at udføre tricks, er blevet aggressiv og har tidligere gjort skade på en træners ben.

Og til sidst gik det rigtig galt, da han angreb og dræbte sin træner under en øvelse.

Kunne forholdene i Loro Parque og behandlingen af Keto være en medvirkende årsag til, at han blev så frustreret, at han blev drevet til drab?

Der er meget debat om, hvordan spækhuggere påvirkes i fangenskab, og flere forskere peger på, at de unaturlige og stressende forhold, som dyrene udsættes for kan være skyld i, at nogle reagerer voldeligt og aggressivt. 

Naomi Rose, ekspert i havpattedyr fra Animal Welfare Institute i USA, har tidligere udtalt sig om emnet:

“I fangenskab fremtvinger vi en kunstig form for nærhed mellem mennesker og spækhuggere, og derfor vil spækhuggere en gang imellem reagere og slå ihjel" og hun fortsætter: “De er for store til at blive holdt i fangenskab”.

Et unaturligt liv
Det er tydeligt, at Keto ikke har det godt i fangenskab. Hans rygfinne er kollapset, hans tænder er slidt ned, fordi han gnaver i bassinets kanter, og hans øjne er røde af irritation fra klor i vandet.
 
Han lever i et stressende miljø, hvor hans hverdag er præget af gentagelse, træning og larmende shows. 
 
Han flyder rundt i de små bassiner, er udsat for solskoldning, da han ikke kan svømme dybt, og han har ikke mulighed for at jage, fange friske fisk eller svømme med sin flok. Kort sagt har han ingen muligheder for at udleve sine naturlige instinkter.
 
Giv spækhuggerne et nyt liv
Keto og de andre spækhuggere kommer aldrig til at trives i fangenskab.
Fortæl TUI, at spækhuggere ikke er underholdning.


Skriv under: TUI, delfiner & spækhuggere hører til i det fri