Red cirkuselefanten Ramboline

27 april, 2016

Hjælp Ramboline nu! Skriv under hvis du også mener, at vilde dyr hører til i naturen.


Skriv under: Stop vilde dyr i cirkus

Rambolines historie
Et tomt og trist blik møder en, når man ser Ramboline i øjnene. Hun er blevet knækket af livet i cirkus, hvor hun år efter år er blevet tvunget til at optræde i manegen. Men engang var hun en helt almindelig elefantunge født i Afrika.

Rambolines liv i Zimbabwe startede lykkeligt men tog hurtigt en negativ drejning. Da hun var en unge, blev hun nemlig revet væk fra sin mor og sin flok. Pludselig var der ingen mor, som kærtegnede hende med snablen og gav hende tryghed, beskyttelse og kærlighed. I Zimbabwe blev Ramboline solgt til en tysker ved navn Bernhard Kaselowsky, og han ville tjene penge på at få hende til at optræde i cirkus. Senere kom Ramboline og Kaselowsky til cirkus i Danmark, hvor de har lavet shows igennem mange år.

I naturen ville Ramboline vandre lange strækninger i flok, men i Danmark foregår det meste af hendes liv i en skurvogn, der kører fra by til by. Her står hun op til 22 timer om dagen, som loven tillader.

Inden Ramboline kunne optræde, måtte hun trænes. Den eneste måde at få elefanter til adlyde på, er ved at nedbryde dem. Ofte sker det med slag, fastlænkning og ved at sulte dem. Til sidst mister de evnen til at gøre modstand og accepterer at "lære" de kunster, som vises frem i cirkus.

Loven hjælper ikke
På grund af de elendige leveforhold som ødelægger dyrene, støtter FVE (sammenslutningen af europæiske dyrlæger) et forbud mod vilde dyr i cirkus. Mange lande, herunder Østrig, Belgien, Holland og Grækenland, har allerede fulgt opfordringen, men Danmark halter stadig bagefter.

I Danmark er det ulovligt at holde elefanter alene, fordi de er flokdyr og man ved, hvor meget dette skader dem. Alligevel har Fødevarestyrelsen givet dispensation til, at Ramboline kan holdes alene, så ejerne af Cirkus Trapez fortsat kan tjene penge på hende. 

I 2015 blev Ramboline holdt i en trailer, der er for lille i forhold til lovens krav. Fødevarestyrelsen fulgte ikke op på sagen, før Anima greb ind.


Rambolines liv har været hårdt og barskt. Elefanter har en fantastisk hukommelse, og derfor bærer hun formentlig stadig minderne om sit tidligere frie liv, som hun blev berøvet for over 30 år siden.

Den eneste forsvarlige løsning er at forbyde vilde dyr i cirkus. Anima knokler for at få ændret på lovgivningen, og vi har brug for din hjælp!

Skriv under nu for et forbud mod hold af vilde dyr i cirkus


Skriv under: Stop vilde dyr i cirkus