Gør en forskel for miljøet

6 juni, 2013

 Hvad kan du gøre for at hjælpe miljøet?

1. Bliv vegetar eller skær ned på dit kødforbrug! Klik her for at bestille et gratis vegetar starter kit eller læs mere om at blive vegetar her.

2. Bed de organisationer, der koordinerer miljøbegivenheder i dit lokalområde til at blive kødfri. Vegetarburgere, vegetarpølser, falafel, chilli sin carne etc. er alt samme delikate retter, der gør det nemt at bespise en stor folkemængde.

3. Hvis du har venner og famillie, der bekymrer sig om miljøet, men stadig spiser kød, så giv dem fakta om, hvordan kødspisning påvirker miljøet negativt og fortæl dem om det vegetariske alternativ.

Hvad enten det er overforbrug af ressourcer, vand og luftforurening eller jorderosion, så lægger opdræt af dyr til mad beslag på en stor del af jordens mest fundamentale ressourcer. Faktisk bruges der mere vand på at opdrætte dyr end til alle andre formål tilsammen. Den vestlige verdens kødafhængighed er langsomt ved at forgifte og udtømme vores planets ressourcer.

Det vigtigste skridt du kan tage for at beskytte vores miljø er at vælge grønne måltider!Global opvarmning – den mest ubekvemme sandhed
For de fleste vækker begrebet global opvarmning et billede af osende biler, kæmpe fly og benzinslugende supertankere. Det er overraskende for mange, at hele transportsektoren faktisk ikke er den største kilde til global opvarmning. Den største kilde til global opvarmning starter ved vores middagsbord og stammer fra produktion af animalske fødevarer som kød, mælk og æg.

Når man ønsker at bekæmpe global opvarmning, er det nemt at insistere på, at staten må indføre ny lovgivning og politik. Det er også relativt let (men dyrt) at skifte sin bil ud til en, som bruger mindre brændstof. Ingen af disse ting påvirker ens personlige daglige liv væsentligt.

Hvis man tager truslen fra global opvarmning alvorligt, er den mest kraftfulde handling, som man kan foretage at vælge en vegetarisk kost. Dette blev pointeret af Baltimore Sun (19. Juli, 2007; gengivet her):

Vi bliver “grønnere”: Genbrug, sparepærer og brændstoføkonomiske biler er nu en del af vores kultur og økonomi. Men de fleste mennesker forsømmer at tage et af de vigtigste skridt for at stoppe global opvarmning: at spise en vegetarisk kost.

Det er ikke kun dyreværnsorganisationer, som drager konklusioner om forbindelsen mellem, hvad vi spiser og Jordens fremtid. I november 2006 udsendte FN en pressemeddelelse, hvori der stod:

"Hvad fører til større udledning af drivhusgasser, at opdrætte kvæg eller at køre biler?"

Surprise!

Ifølge en ny rapport udgivet af FNs organization for landbrug (FAO) udleder opdræt af slagtedyr mere drivhusgas målt i CO2 – 18% - end transportsektoren. Det er også en stor kilde til ødelæggelse af jord og vandressourcer.

Henning Steinfeld, Leder af FAOs afdeling for information og politik om opdræt af slagtedyr og senior forfatter af rapporten: “Slagtedyr er en af de mest betydningsfulde kilder til vor tids største miljøproblemer. Hurtig handlen er påkrævet for at forbedre situationen.

FAOs konklusion understøttes af forskning ved Universitetet Chicago. Denne artikel fra ABC News fortæller historien:

"Eshel og Martin samler data fra en lang række kilder og de undersøger den mængde energi fra fosilbrændstoffer – og dermed niveauet for udledning af drivhusgasser -- der kræves for 5 forskellige typer kost. Den vegetariske kost viste sig at være den mest energibesparende, efterfulgt af fjerkræ og det de kalder ”the mean American diet", som består af lidt af alting. Det var en overraskende delt sidsteplads. Ser man på den energi der bruges til høstning og forarbejdning, så endte fisk og rødt kød stor set lige, men det er kun, hvis man udelukkende ser på energiforbrug. Når man ser på alle de andre faktorer såsom køers prutter og gas der frigivet fra gødning, så kommer rødt kød ind på en klar sidsteplads. Fisk holder sig på en 4. plads lidt bag fjerkræ og the mean American diet, hovedsageligt fordi de typer fisk, som amerikanerne kan lide kræver meget energi at fange."

Kan det virkelig have stor betydning at ændre sin kost?
"Det svarer til forskellen mellem af køre en 4-hjuls trækker og at køre en rimelig bil som en Sedan," udtalte Eshel, som kører en Honda Civic, men kun når det er nødvendigt.... Når de udelukkende så på carbon dioxid (CO2) udslip forbundet med energiforbrug, så kom de til den konklusion, at en vegetarisk kost er absolut mindst skadelig for planeten.

Disse forbindelser og implikationerne af dem diskuteres mere indgående i Kathy Frestons artikler, "Vegetarian is the New Prius" og "A Few More 'Inconvenient Truths”.

Der er mange ting som vi alle kan vælge for at gøre verden bedre. At spise vegetarisk er formodentlig den stærkeste og mest umiddelbare måde, som vi kan have en direkte indflydelse på at forbedre verden. Vi vil opfordre dig til at læse mere på siden om de mange grunde til at spise vegetarisk, herunder den forfærdelige mishandling, som dyr i landbruget rutinemæssigt udsættes for. Bestil gerne et gratis vegetarisk starter kit med opskrifter og tips til at komme i gang.

Vi håber, at du vil vælge vegetarisk mad næste gang du skal spise!

LÆS MERE: Se vores madblog fyldt med fristende grønne opskrifter