Spørgsmål og svar om at oprette testamente

Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som Anima oftest modtager omkring at oprette testamente.

Finder du ikke, hvad du leder efter? Så tøv ikke med at kontakte os. 
Kontakt vores testamente-rådgiver Joh Vinding i dag på 61 71 07 38 eller skriv på fremtiden@anima.dk.

Hvorfor er det vigtigt med et testamente?

Hos Anima taler vi dyrenes sag, og vi arbejder hver dag målrettet med kampagner, oplysning og samarbejde med virksomheder, som skal sikre bedre forhold for dyrene.

Hvis du ønsker at testamentere en del af din formue til Anima, skal du oprette et testamente. Uden et testamente bliver arven fordelt efter arvelovens regler, og så får Anima ikke del i arven. Heller ikke selvom du ingen arvinger har – i så fald tilfalder hele din arv staten. Erfaringer viser, at mange penge hvert år havner et andet sted, end afdøde havde regnet med, simpelthen fordi der ikke var oprettet testamente i tide.

Her kan du læse mere om vores arbejde og sejre for dyrene gennem tiden.

Kan jeg øremærke min støtte?

Vælger du at støtte Animas arbejde til fordel for dyrene, har du mulighed for at øremærke midler til en bestemt sag eller et bestemt dyr eller projekt, som står dit hjerte nært. Du kan altid kontakte os for at få en snak om, hvordan vi arbejder med de områder, som har din særlige interesse.

Hvor meget af min arv går til Anima?

Det kommer helt an på, hvilken løsning du vælger. 
Som udgangspunkt er Anima fritaget for at betale arveafgift, fordi vi er en velgørende forening, så al din støtte går ubeskåret til dyrene. 
Hvis du vælger 30 %-løsningen, betaler Anima dog arveafgiften for dine arvinger, men vi betaler en markant lavere afgift, end dine arvinger ville have gjort.

Hvad er 30 %-løsningen?

30 %-løsningen er god for dig, som lader din arv gå videre til f.eks. søskende, nevøer, niecer, bedsteforældre eller venner.
Når man efterlader en arv, skal ens arvinger betale en afgift af dette til staten – en såkaldt arveafgift eller boafgift.
Ved at benytte 30 %-løsningen arver Anima 30 %, og vi betaler arveafgiften for dine arvinger. På denne måde hjælper du både dyrene og sikrer, at dine arvinger ikke skal betale arveafgift på 36,25 %. Læs mere om løsningen her.

Hvad kan jeg testamentere til Anima?

Der er forskellige måder at testamentere på. Du kan testamentere:

  • Et bestemt beløb eller en bestemt ejendel (også kaldet et legat)
  • En procentdel af din formue

Er der et minimumsbeløb for at kunne testamentere?

Vi er glade for al den støtte, vi kan få, til vores arbejde med dyrene. Og vi sætter enormt stor pris på dig, der betænker dyrene i dit testamente.
Der er ingen minimumsbeløb i forbindelse med, at du betænker Anima i dit testamente. Vi kommer langt for pengene, og alle beløb gør en forskel. 
Dog gælder det, at arven skal være større end eventuelle omkostninger forbundet med oprettelse af testamentet, f.eks. støtte til advokathjælp eller lignende. 

Vi modtager stort set ingen støtte fra det offentlige til at arbejde for dyrenes velfærd. Derfor er vi helt og aldeles afhængige af private personers generøsitet for at kunne være en stemme for dyrene.

Hvad er det formelle krav til et testamente?

Der er en række formelle krav til et testamente, som skal være overholdt, for at testamentet er gyldigt. Det er ikke nok blot at fortælle dine kommende arvinger, hvordan du ønsker arven fordelt. Og det er heller ikke tilstrækkeligt blot at skrive dine ønsker ned på papir. Anima anbefaler, at dit testamente bliver underskrevet af en notar, så du er helt sikker på, at det ikke bortkommer.
På den måde er du sikker på, at dine ønsker altid blive hørt i forbindelse med behandlingen af boet.

Husk:

  • Testamentet skal være skriftligt
  • Testamentet skal være underskrevet af en notar eller to vidner

Hvordan opretter jeg et testamente?

Det er heldigvis er nemt at oprette et testamente. I dag findes der flere gode tjenester, hvor dette kan gøres gratis, og hvor du samtidig modtager rådgivning fra uddannede jurister. Her er nogle forskellige løsninger, som måske passer dig:

Oprettelse og juridisk hjælp online
Anima har indgået samarbejder med Dokument24 og den juridiske virksomhed Mine Arvinger. På begge tjenester kan du gratis oprette testamente, når du betænker Anima.

Hos MineArvinger er du i trygge hænder hos uddannede jurister. Vi har sørget for, at det er gratis for dig, der betænker Anima i dit testamente – enten gennem 30 %-løsningen eller ved at donere mindst 25.000 kroner til vores arbejde med dyrene. 
Du kan booke et gratis og uforpligtende møde og få hjælp til overblik over dine muligheder og reglerne på området. Her får du en personlig samtale med en jurist, så du er 100 % tryg, og det bliver sikret, at dit testamente udtrykker din vilje, præcis som du ønsker det.

Måske er du allerede afklaret og føler ikke, at du brug for at tale med en advokat? I så fald kan du oprette et testamente helt gratis via Dokument24. Det eneste, du skal gøre her, er at svare på nogle spørgsmål og udfylde testamentet online.

Vejledning gennem egen advokat
Hos Anima yder vi gerne støtte til en advokat. For os er den højeste prioritet, at du har mulighed for en tryg dialog, så du føler dig godt klædt på, og at testamentet afspejler din vilje.

Vi har mulighed for at hjælpe med udgifter til advokat for op til 5000 kroner, når du betænker arbejdet for dyrene gennem Anima. Ønsker du denne løsning, så skriv endelig til os på fremtiden@anima.dk.

Ligegyldigt hvilken af de tre ovenstående løsninger du vælger, kan du være sikker på, at din vilje bliver gennemført. Som sidste led i oprettelsen af et testamente, skal du nemlig sørge for, at testamentet underskrives af en notar, som sikrer, at testamentet bliver sikkert opbevaret, og at det altid vil blive hørt, når dit bo en dag skal behandles.

Kan jeg ændre mit testamente?

Ja. Det er altid muligt at lave ændringer eller at tilbagetrække sit testamente. 

Kontakt os gerne for spørgsmål. Du kan få fat i vores testamente-rådgiver Joh Vinding på 61 71 07 38 eller skriv på fremtiden@anima.dk.