Vejen til et pelsfrit Europa

27 september, 2022

Sammen med en lang række andre europæiske dyreværnsorganisationer arbejder Anima lige nu på at få EU til at forbyde al pelsavl samt import af pels fra opdrættede dyr. Det gør vi via borgerinitiativet Fur Free Europe.

Du kan være med i kampen for et pelsfrit Europa. Ved at skrive under på borgerinitiativet hjælper du os med at nå 1 million underskrifter. Når underskrifterne er i hus, er EU kommissionen forpligtet til at tage stilling til vores budskab.
Skriv under for et pelsfrit Europa her 

Europa-Parlamentets opbakning til et borgerinitiativ er vigtig. Eksempelvis sendte parlamentet sidste år et stærkt signal til EU-Kommissionen, da et overvældende flertal udtrykte støtte til borgerinitiativet End the Cage Age. Resultatet blev, at Kommissionen tog det til efterretning og forpligtede sig til at udfase alle former for bure i dyrelandbruget. Kommissionen præsenterer sit udspil i 2023.

Et af de danske medlemmer af Europa-Parlamentet, som vil arbejde for, at Fur Free Europe initiativet bliver til virkelighed er Kira Peter-Hansen fra SF, som Anima har talt med.

Hvorfor bakker du og SF op om Fur Free Europe?

Jeg bakker op om et EU-forbud mod pelsavl, fordi jeg synes, det hører fortiden til. Vi lever i 2022, og vi burde for længst være ovre at spærre dyr inde i bittesmå bure, bare så vi kan flå pelsen af dem og flashe, hvor rige vi er. Alle fortjener et værdigt liv – også dyr.

Hvornår og hvordan blev du første gang opmærksom på, at pelsdyravl er problematisk?

Jeg kan ikke huske et tidspunkt, hvor jeg ikke har tænkt på dyrs ve og vel. Jeg blev vegetar, da jeg var 8 år, og allerede dengang var det dyrevelfærd, der fyldte hos mig. Det fylder ikke mindre, jo ældre jeg bliver, og jo mere jeg lærer om, hvor dårligt vi behandler dyrene omkring os.

Hvad er dine forventninger til Fur Free Europe initiativet?

Mine forventninger er, at tilstrækkeligt med europæere skriver under, og at sagen derfor skal tages op i Parlamentet. Pelsavl er et fortidslevn, og det har mange andre lande heldigvis opdaget. De er for længst gået foran og har indført forbud mod pelsdyravl, og jeg håber selvfølgelig, vi følger efter – allerhelst med et forbud på EU-niveau.

Fur Free Europe initiativet blev skudt i gang i år, og vi har indtil maj 2023 til at indsamle de nødvendige underskrifter for at Kommissionen forholder sig til initiativet. I skrivende stund er vi nået over 300.000 underskrifter. Du kan læse mere her.