Jeg hedder Henriette, jeg er 36 år og bor i Aarhus. Jeg er en madglad, dyreglad og livsglad veganer og lidt af en øko-freak. Jeg elsker at dele min begejstring for vegansk mad og vise, hvor lækker og indbydende grøn mad er.
Min vej til veganismen begyndte i oktober 2005, da jeg først og fremmest besluttede mig for at holde op med at spise kød. Jeg havde længe haft et ambivalent forhold til kød, og da det en dag gik op for mig, at jeg jo egentlig bare kunne lade være med at spise det, var det nærmest en lettelse. Ikke mere brusk i maden, ingen fedtkanter, fiskeben eller udefinerbart fars. Pludselig var aftensmaden meget mere appetitlig.
I tiden derefter brugte jeg lang tid på at søge efter vegetaropskrifter på nettet, og jeg endte meget ofte på Animas hjemmeside, hvor jeg fandt masser af gode råd og opskrifter, som hjalp mig i gang. Men jeg fandt også noget andet. Jeg fandt en masse information om kød-, æg- og mælkeindustrien, som jeg egentlig helst ville lukke øjnene for og lade, som om jeg aldrig havde læst. Men jeg kunne ikke. Ordene og billederne havde brændt sig fast, og det gik op for mig, at jeg var nødt til at tage en stor beslutning, hvis jeg skulle kunne se mig selv i øjnene igen og kalde mig dyreven. Så i marts 2006 blev jeg veganer, og samtidig åbnede et nyt og spændende madunivers sig for mig. Nu stod den ikke længere bare på hakkebøf, kyllingefilet eller omelet. Nu skulle der tænkes kreativt. Det skulle vise sig, at mulighederne inden for det grønne køkken er enorme, livretterne utallige, og begejstringen har sidenhen været meget svær at tøjle.
Men det skulle også vise sig, at den nye grønne kost medførte så store og positive helbredsmæssige forandringer, at det i dag både er respekten for dyrenes liv og respekten for mit eget helbred, der gør mig til veganer.
Siden min barndom har jeg haft anstrengelsesastma og været plaget af hovedpiner, som altid kom i kølvandet på hård fysisk anstrengelse eller ved udsættelse for stærk sol. I starten af tyverne fik jeg derudover husstøvmideallergi. Da jeg som 27-årig holdt helt op med at spise animalske produkter (kød, fjerkræ, fisk, æg og alle mælkeprodukter), oplevede jeg en drastisk og fuldstændig utrolig forbedring af mit helbred.
Min astma forsvandt med den sidste ostemad. Jeg gemte mine to astmasprays i et halvt år, før det for alvor gik op for mig, at jeg ikke længere havde behov for dem og smed dem ud. Hovedpineanfaldene kom aldrig igen, og jeg kan i dag både solbade og løbetræne uden skyggen af hovedpine. Hvilken befrielse!
På et tidspunkt besluttede jeg mig for også at droppe allergimedicinen for at se, om mine nye kostvaner havde hjulpet på min husstøvmideallergi, og sørme ja. Jeg er i dag meget lidt berørt af allergien og behøver ingen medicin (og jeg sover endda med en kat på hovedpuden nu).
Jeg har sidenhen udskiftet hvedemel, hvedemelspasta, hvide ris og sukker med grovere og sundere alternativer og spiser langt flere frugter og grøntsager end nogensinde før. Samtidig prioriterer jeg økologi meget højt og har også fokus på fedtfattig madlavning. Jeg har fået tonsvis af overskud af denne måde at leve på, jeg er medicinfri og har nu et meget bedre helbred, end da jeg var tyve.
Alt i alt er min beslutning om at blive veganer det bedste, jeg nogensinde har gjort for mig selv, og jeg håber på at kunne inspirere flere mennesker til at vælge den grønne livsstil. Se mere på min blog Grøn, Sund & Lækker! og på min Facebook-side.
Henriettes seneste opskrifter
Har du blomkål, løg og mel? Så har du snart gyldenbrune, velsmagende og spændstige deller ...
Dine nye yndlingsboller! Nemme og æltefri speltboller, der er sunde, fedtfattige og mættende.
En god, fyldig salat, der mætter, og som fint kan udgøre et måltid i sig selv.
Sukkerfri daddelchokolade der smager af iskonfekt!
Så er der Tofunader! Lækre, spændstige deller, som du kan spise på gammeldags facon med kartofler og stuvede ærter og gulerødder eller i burgere med masser af sprød salat eller sågar som pålæg til smørrebrød. De smager skønt og er et sundt, lækkert og dyrevenligt alternativ til karbonader.
Smækre, lækre veganske ostebrød - prøv dem som snack i sig selv eller som tilbehør til løgsuppe!
Lækre og sunde spinatboller, som er nemme at lave! Nyd dem i madpakken, til weekendens morgenbord eller på skovturen. De smager godt med alt lige fra bønnepostej og hvedepålæg til vegansk ost og syltetøj.
Her får du masser af inspiration til lækkert smørrebrød, som du kan servere til påske og jul!
Har du lavet juice af gulerødder og rødbeder, og ved du ikke, hvad du skal bruge pulpen til? Smid den ikke ud - her kommer nemlig et godt bud på, hvad du kan bruge pulpen til. Du kan lave nogle rigtig lækre grøntsagsdeller! Læs hvordan i opskriften.
Dette er en rigtig lækker pastaret, som du kan variere med linser eller Soy4you.