De mange tusinde køer der lever på malkegårde i Danmark, lever det meste af deres liv i store haller og komøgsfyldte mudderindhegninger, hvor sygdom florerer.

Køer som er opdrættet til malkning gøres konstant gravide. Deres børn tages fra dem, så mennesker kan drikke den mælk der var til deres kalve.

Når deres udtærede kroppe ikke kan give mere mælk, bliver de sendt til slagtning.

Køer producerer mælk af samme grund som mennesker gør: For at give føde til deres babyer. For at tvinge dyrene til at blive ved med at afgive mælk, inseminerer gårdmanden dem ved hjælp af kunstig befrugtning hvert år. Kalve tages fra deres mødre inden for en dag fra fødslen – tyrekalve slagtes kort tid efter eller sendes i nogle tilfælde til opfedning, mens kviekalve kommer til at lide samme skæbne som deres mor.

Moderkøer på malkegårde ses ofte søgende efter deres kalve, lang tid efter at de er blevet skilt. Forfatter og læge Oliver Sacks skrev om et besøg han og kalveekspert Doktor Temple Grandin foretog på en malkegård, og om den store tumult af jamrende køer, der mødte dem den morgen de ankom: ”De må have skilt kalvene fra køerne denne morgen. Den dér er en sørgende, oprørt ko. Hun vil have sin unge. Kalder på den, søger efter den. Hun glemmer den for en stund, så begynder hun igen. Det er sorg, smertefuldt afsavn – ikke meget der er skrevet om det. Mennesker tåler ikke at tænke på, at de har tanker eller følelser.

Efter at kalvene tages fra dem, bliver moderkøerne koblet på malkemaskinerne, mange gange om dagen, for at tage den mælk der var ment deres barn. Ved brug af genetisk manipulation, kraftige hormoner og intensiv malkning, tvinger fabriksfarme køer til at producere omtrent 10 gange så meget mælk som de ville naturligt. I Europa er væksthormoner i køer forbudt, men hormonerne bliver stadig anvendt i Amerika, hvor dyrene pumpes fulde af væksthormoner, hvilket bidrager til den smertefulde betændelse af yveret kendt som ”mastitis”.

 

 

Køers naturlige levetid er 25 år, men køer der udnyttes i mælkeindustrien dræbes efter kun 4 til 5 år. En industrirapport viser, at op mod 40 procent af de slagteklare malkekøer er halte på grund af de beskidte stalde, og belastningen ved konstant at blive gjort gravid og give mælk. Malkekøer bliver lavet til suppe, dyremad eller lavkvalitetskød til burgere, fordi deres kroppe er så udtærede, at de ikke kan bruges til andet.