En ko der tilfreds tygger drøv, ser muligvis ud som om at intet i denne verden bekymrer den, men der sker en hel masse inden bag dens store, brune øjne.

Køer er lige så forskellige som katte, hunde og mennesker: Nogle er kloge, andre langsomtopfattende. Nogle er modige og eventyrlystne, mens andre er sky og generte. Nogle er venlige og betænksomme, mens andre er dominerende og luskede. Som den økologiske landmand og forfatter til Køernes Hemmelige Liv, Rosamund Young, siger, så: ”Kan køer være utroligt eller nogenlunde intelligente eller langsomtopfattende; de kan være venlige, betænksomme, aggressive, føjelige, opfindsomme, kedelige, stolte eller sky”.

Ifølge de nyeste undersøgelser, er køer, ud over at have forskellige personligheder, generelt meget intelligente dyr, som kan huske ting i meget lang tid. Dyreadfærdsspecialister har fundet ud af, at køer arbejder sammen på socialt komplekse måder, idet de med tiden udvikler venskaber, nogle gange bærer nag overfor køer som har behandlet dem dårligt, og skaber hierarkier indenfor deres flokke, hvor de vælger ledere efter intelligens. De er også følelsesmæssigt komplekse, og har endda evnen til at bekymre sig om fremtiden.

Forskere har fundet ud af, at køer ikke blot kan gennemskue problemer, men at de også – ligesom mennesker – sætter pris på intellektuelle udfordringer, og bliver glade når de finder en løsning. Deres store problem er selvfølgelig, at de bliver opdrættet for at blive slagtet, og ligesom alle andre dyr, har de hverken lyst til at blive skilt fra deres familier eller blive slagtet. Således har man oplevet køer, der har brugt deres intelligens til at gennemføre fantastiske bedrifter, for eksempel at hoppe over et mere end 2 meter højt hegn for at flygte fra et slagteri, at gå flere kilometer for at genforenes med en kalv efter at være blevet solgt på en auktion, eller at svømme over en flod for at få sin frihed.